Искам да изразя съболезнования към родителите на загинали в катастрофи. Искам да им благодаря, защото дойдоха днес тук. Те казаха, че не могат да върнат децата си, но поне искат да използват това, което са научили покрай личната си трагедия, да помогнат това да не се случва повече. 

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, след извънредната среща по проблемите на пътната безопасност, проведена в Министерския съвет. В нея взеха участие представители на прокуратурата, Националното сдружение на общините в Република България, народни представители, Столичната община и родители на загинали в катастрофи.

Премиерът свиква извънредна среща по проблемите на пътната безопасност

"Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент - да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата - с години", изтъкна премиерът.

Той добави, че е било обсъдено тази практика за по-леки присъди, да бъде прекратена час по-скоро. „Всеобщо е мнението, че мярката с отнемането на автомобили, вече дава резултати. Трябва да се предприемат такива мерки, от които извършителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, посочи акад. Денков.

Премиерът подчерта, че общините отдавна предлагат да работят с органите на МВР, да се използват техните камери, съобщи novini.bg. „Един огромен ресурс, който го има налице, да се използва”, обясни Денков.

На срещата е било обсъдено и как да се ускори вземането на пробите и до седмица, най-много 10 дни, да са ясни.

Над 210 хиляди нарушения за превишена скорост са отчетени от началото на годината в София от Пътна полиция. Дрогираните водачи, които са заловени в столицата за първите осем месеца са 680, съобщи комисар Николай Крушарски, началник на Пътна полиция в СДВР.

С близо 50 хиляди повече са водачите, карали с превишена скорост по пътищата на София, в сравнение с миналата година, сочат данните на столичната полиция.