Изявлението на лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, че ще върне светкавично втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, озадачи и постави в патова ситуация останалите политически играчи в Народното събрание.

Антоанета Стефанова е кандидатът на Слави. Връща мандата!

Президентът Радев връчва мандат на "Има такъв народ". Кога?

Големият въпрос вече се очертава на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат (макар още да не е връчил втория – бел. ред.), дали изобщо е възможно успешното му реализиране или пък ще се върви към сформирането на служебен кабинет, чиято основна задача ще е организирането на нови избори.

По Конституция няма срок, в който президентът да връчи нито втория, нито пък следващия мандат, а решението е изцяло в неговите ръце.

Ясно е обаче, че третата политическа сила в парламента - БСП, е изправена пред редица дилеми.

Нинова се гласи за третия мандат: Ние ще изчакаме, изпитание ще е!

"С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради моделът "Борисов". От партията "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ", се казва в позицията на левицата, която бе оповестена след извънредното заседание на тясното оперативно ръководство - Изпълнителното бюро. То бе свикано спешно от лидера Корнелия Нинова.

В позицията на ИБ се повтаря мнението на Нинова от миналата седмица, че с отказа на ИТН да подкрепят веднага предлагания от тях мораториум върху решенията на кабинета в оставка, "даде възможност Борисов да се окопае във властта".

Блокирало се и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост.

Слави се появи! Обясни поведението и решенията си НА ЖИВО

Нинова вече няколко пъти даде да се разбере, че няма да е особено доволна, ако на БСП бъде връчен третият проучвателен мандат - и заради изборния крах на 4 април, и заради факта, че тя не среща особена подкрепа от другите формации в НС.

"Когато царят е в ъгъла и пешката има шанс да напредне и да стане царица, е странно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е индивидуална игра, политиката сама по себе си е колективно усилие и има голям риск да даде жертви. Решението е на г-н Трифонов и не можем да се месим в него. Моята представа обаче за политика е свързана първо с нуждите на хората и на държавата". Така депутатът от "Изправи се! Мутри вън! (ИМВ) Мария Капон коментира пред БНР обявеното от Слави Трифонов.

Тя изрази скептицизъм към възможността за съставяне на правителство от трета политическа сила.

"Въпросът е да видим на кого ще бъде даден третият мандат. Но за мен е доста комично при положение, че е толкова сложно да има правителство на малцинството, това да е правителство на малцинството на малцинството", посочи тя.

"Стоим зад кабинет на промяната. Хората искат стабилност и сигурност", коментира от своя страна шефът на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова. Тя посочи още, че президентът ще реши на кого да връчи третия мандат, но "не е логично да го връчи на най-малката парламентарна група, защото не е редно", допълни тя, визирайки своята група.

Манолова за връщането на мандата: Очакваме да чуем мотивите при президента

Манолова декларира, че задкулисни разговори не са водили с никой за бъдещ кабинет. 

От обединението "Демократична България" също "тупат топката" и се въздържат от официален коментар по решението на "Има такъв народ" да върне мандата за съставяне на правителство.

Трите протестни формации обаче имат общо 92 депутати, доста под необходимите 121 гласа за мнозинство.

"Шансовете за нови избори са огромни. Което може да е добре, доколкото мнозинство за сериозни реформи в парламента очевидно няма. Въпросът е ако живота на Народното събрание е още 2-3 седмици, да приемем важни закони", написа във Фейсбук депутатът от ДБ - Владислав Панев.

Според него няма нищо страшно в служебен кабинет за 3 месеца. "Със сигурност излъчването на реформаторско правителство е по-добре, но това е извън нас. Трудно можем да влияем на този процес. Важното е изборите през юли да променят България устойчиво. Ясно е, че рискове има (връщане на "патриоти", реванш на озлобения Борисов), но ще положим усилия да ги предотвратим", пише той.

Какво и как ще се случи – остава да разберем от ходовете по шахматната политическа дъска на държавния глава.

Проф. Ангелов: Слави вече прави разлика между аз искам и аз мога

Борисов към Слави: Защо със 165 мандата не може да управлява ВИДЕО