„Беше нужно да покажем, че има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят”. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

„Ние сме част от една общност – на демократичните държави. В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице. Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия. Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО”, категоричен беше Петков, предаде Нова.

Премиерът благодари за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия. По думите му България е изпълнявала коректно договора си, но „беше решено като политически инструмент да бъде прекъсната (газовата връзка)”.