Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии. Такова предложение обсъждат депутатите в парламента, стана ясно от изказване на председателката на НС Ива Митева.

Как точно да се промени работното време на парламента обаче тепърва ще се обсъжда, след като се разгледат примерите на други държави. Със сигурност обаче блиц контролът на министри ще се прави всяка седмица.

"Всички казваме, че трябва да има едно по-добро законодателство. Затова и си поставихме за цел как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но искаме да кажем, че Народното събрание трябва сериозна да започне да гради законите", каза Митева.

"Това е по-разумно от това законодателстване в момента на крак и ежедневното редуване на заседания с комисии. Това не е добър подход. В повечето държави се редуват пленарна зала с комисии. Решихме да го помислим по-добре, за да го обсъдим и да не бързаме. Нека първо обаче започнем да работим и да видим как ще се справяме, и ще покаже как да продължим нататък", обясни тя.

"Предоставила съм на колегите проучване от другите държави как работят техните парламенти, за да могат да се запознаят. Конкретни текстове не сме разглеждали. Различни са вариантите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с избирателите. Някъде работят на две сесии, като времето между двете сесии се използва за международни връзки, за парламентарен контрол. Парламентарният контрол не трябва обаче да спира, независимо как работят комисиите. Вече казах, че министрите трябва да станат по-внимателни със своите действия и, че контролът върху тях ще бъде засилен. Предвиждаме те да не могат да отлагат и актуалните въпроси към тях", допълни Митева.

В миналото Народно събрание бе прието на всеки три месеца в парламента да се изслушват тримата големи в съдебната власт. Сега обаче бе прието председателите на ВКС и ВАС да се изслушват веднъж годишно. А главният прокурор ще трябва да се явява на всеки три месеца.

Промени ще има и в постоянните комисии на парламента. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разделена на две. Комисията по туризъм ще бъде самостоятелна, а в обхвата на тази по икономическа политика ще влязат и високите технологии и дигитализацията.

Отделно ще има и комисия по електронно управление и информационни технологии. Под шапката на вътрешната комисия ще има подкомисия за СРС-ата.

Подкомисии ще има и в тази за околната среда, която ще е за зелена политика. Друга подкомисия ще следи изразходването на европейските средства.

Отделна ще е и комисията за българите в чужбина. Комисията за гражданското общество пък ще се влее в тази по вероизповеданията и правата на човека.

Народните представителите, които напуснат парламентарната си група, и останат като независими в парламента, вече няма да губят местата си в парламентарните комисии.