Парламентът възложи на министъра на енергетиката да води преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене". За решението гласуваха  135 "за", а 57 депутати от БСП и "Възраждане" бяха против. 

Противниците и поддръжниците на идеята за продажба на двата реактора, купени за изграждане на атомната централа в Белене влязоха в словесна битка с аргументи, смесили посещението на украинския президент Зеленски, безопасността и опасността на тектоничните плочи в района, и автомобилни метафори. 

"Ако бъде договорена продажбата, ще имаме възможност да си възстановим средствата, които вече сме платили за проект, който няма как да се осъществи" - изтъкна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. 

Зад мнението му застанаха "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. От БСП обаче определиха решението като абсурдно, цинично и национално предателство, съобщи БНР.

Румен Гечев: "Миналата година АЕЦ "Козлодуй" има почти 2 милиарда лева печалба. "Лада", която носи милиарди печалби, а вие ще финансирате "Фолксвагена" в Турция, на който ние ще му плащаме. Срам и позор!"

А от "Възраждане" предупредиха: 

"Образно казано, накрая, за съжаление, може да се окаже така, че ще ходим пеша и това е резултат от национално безотговорната, слугинажна политика, провеждана от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание", заяви Ангел Георгиев.

"Има такъв народ" поискаха гаранции, че финансовия министър Асен Василев няма да има достъп до средствата от евентуалната продажба. 

Междувременно депутатите решиха да удължат заседанието до приемането на декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.