Не знаех, че съм номинирана за кандидат за кмет на БСП от районни организации на партията. Не съм присъствала на тези събрания, а тези дни нямах възможност да следя медиите, каза пред bTV синдикалистът Ваня Григорова. Днес от левицата съобщиха, че четири столични организации смятат, че тя трябва да се включи в битката за кмет на София.

Григорова посочи, че с нея са били водени разговори за издигане за кандидат за кмет от "различни партийни среди от левия спектър". "Десните среди намериха общ кандидат, логично и левите да намерят свое общо лице. Дали ще се съглася, не мога да кажа сега", каза тя.

В отговор на въпрос Григорова посочи, че нейната оценка за досегашното управление на София е противоречива. "Има положителни неща, някои политики трябва да се продължат - увеличаване на броя на местата в детските градини, например. Има и много спорни решения - не се върна ВиК дружеството в София в общински ръце, каквото заявление имаше от Фадъкова. Също не се върна сметопочистването в общински ръце", посочи тя.

Ваня Григорова опонира на кандидата на десните Васил Терзиев, като обяви, че столицата на България не трябва да се разглежда като продукт.

"Управляващите отказаха да въведат данък за свръхпечалбите. Това е едно от нещата, които казах и Асен Василев реагира доста бурно и започна да се надвиква с мен", каза Григоров в коментар за днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проектът за бюджет. Синдикалистът посочи, че социалните партньори имат право поне да бъдат изслушвани на събиранията на съвета. "После Министерският съвет прави каквото си иска, но поне да ни изслушат", апелира Григорова.

За нея е притеснително, че постигането на 3% дефицит в бюджета е самоцел. "Той може да се постигне и това, което предлагаме ние - данък върху свръхпечалбите. 2.4 млрд. лв. можеха да дойдат от него. В много сектори плащането е обвързано с минималната работна заплата и така се замразяват доходите. Оправдават се, че няма средства, а управляващите отказват да вземат средства, оттам, откъдето трябва да се вземат", посочи още тя.

Синдикалистът от "Подкрепа" посочи, че имат различия с КНСБ по отношение на бюджета. Ние сме по-несклонни да подкрепим бюджет, в който са замразени доходите, минималната работна заплата не мръдва и са орязани капиталови разходи.