"Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Самият разговор в дипломацията е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение".

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева пред Нова тв в коментар на действията на Кремъл, след като вчера външният руски министър Сергей Лавров ни обвини, че сме надминали чехите в обвиненията си към тях.

Думите му дойдоха веднага след изнесеното от родната прокуратура твърдение, че има руска следа между серия от инциденти в складове и заводи за военна продукция у нас и отравянето на Емилиян Гебрев.

В обвиненията си към Русия България очевидно е решила да надмине чехите

Четири взрива в заводи за боеприпаси са извършени по сходен начин НА ЖИВО

Попитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, Захариева отвърна: "От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България".

"Ако искаме да имаме правова държава - всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването", посочи Захариева.

И допълни: "Знам достатъчно, за да мога като външен министър и като правителство да вземем съответните политически мерки. Разследването е едно, политическите мерки са друго".

"В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелки дейстивия на територията на България", настоя външният ни министър.

"Искаме да развиваме туризъм с тях и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България", заключи Екатерина Захариева.