За първи път на парламентарни Избори в секциите с 300 и повече избиратели в страната, т.е. 9390 секции (по данни от 4 април), ще се гласува само и единствено с машини. Досега имаше избор - гласуване с бюлетина или гласуване с устройство.

Плюс на машинното гласуване е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при самото отбелязване на вота.

При машинното гласуване на екрана се визуализира бюлетината след поставяне на карта в устройството. Избирателят отбелязва гласа си чрез докосване, като освен предпочитаната партия или коалиция може да отбележи и преференция за кандидат от листата. Накрая машината разпечатва разписка от гласуването, която се пуска в отделна избирателна кутия.

Ще мога ли да гласувам с преференция?

По желание избирателят отново може да отбележи и преференция, т.е. да даде своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. За тази цел трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да отбележи на съответното място (чрез докосване на екрана на машината или с "Х" или "V" в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината).

Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101.

Гласуването не е трудно, категорични са от ЦИК и твърдят, че цялата процедура отнема около минута.

Ето как да гласуваме с машина:

1. Член на СИК ви дава карта за гласуване. КАРТАТА се поставя в мигащия слот долу С ЧИПА НАГОРЕ И НАПРЕД. Смарт картата леко прищраква, когато прави контакт. Тя влиза наполовина в слота, а не като при картите на банкомата.

Снимка: ЦИК


2. На екрана се появява анимация като слънце, което се завърта няколко пъти, докато зарежда.

 

Снимка: ЦИК

3. Появява се първа страница на БЮЛЕТИНАТА.

4. Ако избирателят не намери своята партия, натиска бутон "СЛЕДВАЩ", за да отиде на втората страница. С бутон "ПРЕДИШЕН" може да се върне на първата страница. В бюлетината има 23 политически партии и коалиции. Само в 24-и МИР има и 1 независим кандидат. В бюлетината има и бутон: "Не подкрепям никого".

Снимка: ЦИК

5. Избирателят прави своя избор като докосне с пръст - КВАДРАТЧЕТО за партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого" и в КРЪГЧЕТО за преференция.

6. След като избирателят направи своя избор натиска бутон "ПРЕГЛЕД", за да го провери. Ако не е съгласен може да натисне бутон "ПРОМЕНИ ИЗБОРА".

7. Ако избирателят потвърждава вота си, натиска бутон "ГЛАСУВАНЕ" в долния ъгъл на екрана.

Снимка: ЦИК

8. От машината излиза КОНТРОЛНА РАЗПИСКА. Системата издава продължителен звук, за да напомни, че трябва да се извади и смарт картата. Избирателят взима разписката, сгъва я и я ПУСКА В КУТИЯТА. Връща картата на комисията.

 

Снимка: ЦИК

Симулатор за гласуване вижте ТУК