Новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност за изпълнение на поетите от агресора международни задължения. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук във Виена, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на българския парламент участва в австрийската столица в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR).

"С дълбока тревога следя новините за засилените атаки от страна на Русия в Одеска област през последните дни", отбеляза Росен Желязков. Той изрази искрени съболезнования към близките на загиналите и надежда за бързо възстановяване на ранените от руските въздушни нападения.

"Тревогата ни е още по-голяма, защото това е един от районите, в които живее най-голямата българска диаспора извън пределите на страната ни", добави председателят на Народното събрание.

"България решително осъжда безмилостния руски терор с ракети и дронове, отприщен срещу цивилното население на Украйна и критичната ѝ гражданска инфраструктура", подчерта Росен Желязков.

Той отбеляза, че Украйна плаща болезнено висока цена в човешки животи, за да защити ценностите на свободата и демокрацията в Европа.

"Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна", заяви председателят на Народното събрание.

"Натискът върху Русия да се върне към пълното спазване на международните си задължения трябва да бъде усилван и надграждан с легитимни средства, както и да се продължи борбата с безнаказаността", посочи Росен Желязков.

По думите му санкциите остават един от най-мощните инструменти за увеличаване на влиянието върху Русия в отговор на нейната незаконна и неоправдана военна агресия срещу Украйна.

"Общата ни цел остава същата – да попречим на способността на Москва да финансира своята агресивна война", добави председателят на Народното събрание.

Росен Желязков посочи, че България подкрепя всички тринадесет пакета от санкции на ЕС, наложени досега на Русия.

"Вярваме, че ЕС трябва да поддържа своя единен и силен отговор в знак на солидарност с Украйна, включително с допълнителни ограничителни мерки на ЕС срещу Москва", каза той.

"България оказва последователна подкрепа на Украйна във всички измерения – политическо, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо и ясно е заявила волята си да продължи да го прави толкова дълго, колкото е необходимо", припомни председателят на Народното събрание.

"Най-красноречивото доказателство за това са приетите вече седем решения от най-висшия орган на българската демокрация – Народното събрание", добави той.

"В тези актове България изразява своята готовност да подпомага Украйна и нейния народ не само по време на военните действия, но и по време на възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката, както и по пътя към членство в ЕС", подчерта Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание отбеляза пред своя украински колега опасенията си, че приетите през декември 2023 г. разпоредби на Закона за националните малцинства на Украйна не предвиждат финансиране от държавния бюджет за изучаване на езика на националното малцинство.

"Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.", подчерта Росен Желязков и добави, че е важно принципът за равнопоставеност на националните малцинства да бъде запазен.

"Вярвам, че с общи усилия, разбиране и добронамереност може да бъде намерен оптималният баланс и правото на българите в Украйна да изучават майчиния си език, да съхраняват своя бит, култура и история ще бъде гарантирано", посочи Росен Желязков.