Проверки и наказания след поредица от разследвания за тъмната страна на пагона. През 2020 година Тина Ивайлова и Мартин Георгиев ви показаха как полицейски служители живеят в лукс на ръба на закона. Първо в Ловеч, където ви срещнаха с Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията. Разследван е за укриване на данъци, търговия с влияние, пране на пари и още данъчни престъпления. Сдоби се и с още две обвинения.

Арестуваха Данчо Катаджията, докато се прави на болен в Пирогов!

Показахме ви как полицейският служител притежава имоти и автомобили за стотици хиляди левове. Собственик е и на язовир, а в същото време хората разказаха, че се държи като местен дерибей. Екипът на NOVA тръгна по сигнал на местни хора, които твърдяха, че са репресирани от Йордан Петков и други негови колеги.

Разследват Данчо Катаджията за имотни измами

Да си припомним кой е Йордан Петков? Дългогодишен служител на РУ –Ловеч. Инспектор Пета степен към „Пътна полиция“ тогава, който води висок за полицейските възнаграждения стандарт на живот. Показахме ви имотите, които притежава и скъпите автомобили, които шофира. Разказахме ви как са придобити два от цеховете на Данчо Катаджията. Показахме ви и язовира в село Дренов. Социалните мрежи прегряха заради публикувани два клипа с участието на Йордан Петков.

Сред разследването ни започнаха нови проверки. А братът на Данчо Катаджията - Калоян Петков, бе задържан и срещу него е образувано досъдебно производство за това, че нападна екипа ни и счупи камерата ни пред дома си. Преди това го заснехме да управлява автомобил в нетрезво състояние. Оказа се, че няма и шофьорска книжка.

Получихме  сигнали също, че Йордан Петков е осигурявал „такса спокойствие“ на бизнесмени, за да могат да шофират необезпокоявани и с каквато скорост искат по определен маршрут.

Разбрахме също, че  Йордан Петков е администратор на тайна вайбър група за цялата страна под кодовото име „Катаджиите“. Разбрахме, че в групата комуникацията със снимки е много добра. В тази група бяха публикувани и снимки на личните ни данни, след като екипът ни бе спрян за проверка, инициирана от Данчо Катаджията. И заради тази случка в момента се води дело. А полицаят, който снима личните ни документи, е Мартин Неделчев от плевенската полиция.

Десет месеца след разследването ни Йордан Петков обжалва уволнението си, което не е от ОД МВР - Ловеч, а лично от министъра на вътрешните работи. След жалбата му в Административния съд - Ловеч всички съдии си направиха отвод и делото беше прехвърлено в Габрово. Петков все още е със статут на уволнен. Той е разследван от Вътрешна сигурност на МВР за няколко престъпления: укриване на доходи и контрабанда на цигари, принуда и търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления.

Разказахме ви и за още близки и опасни връзки на Йордан Петков с други негови колеги, участници в тайната вайбър група. Последваха още уволнения. И нова серия разкрития  за полицаи, които зад пагона извършват нерегламентирани в закона дейности. Този път от КАТ-Плевен. Екипът ни тръгна по следите им.

Разследване: Нови скандални разкрития за катаджии с бизнес! Вижте ги! ВИДЕО

Срещнахме ви и с полицейски служители от Плевен. Показахме ви и новата покупка на полицая Цветомир  Цолов - заведение в квартал „Сторгозия“, което по документи  е закупено от съпругата му, но според хората в града това е само на хартия.

Заради пропуските в документите, както и състоянието на фирмата тече проверка на Дирекция „Вътрешна сигурност“. Стана ясно, че има финансови несъответствия при Цветомир Цолов и бизнеса на жена му.

Оказа се, че освен двете заведения в Плевен и третото, което е закупено на търг, Цолов и съпругата му имали и още едно заведение само че в София в Студентски град. През 2016-а го купили в съдружие със съпругата на кмета на Пордим за над 100 хиляди лева.  Проверка на имотното състояние бе извършена и на още един полицай Петър Найденов, който също отвори заведение в емблематичния за Плевен парк „Кайлъка“. По документи заведението отново е на името на съпругата му.

Вижте още полицаи на ръба на закона ВИДЕО

Петър Найденов попадна в полезрението на екипа ни заради приятелството му с админа на тайната вайбър група – Данчо Катаджията, за който ви разказахме в поредица.

Разбрахме, че тайната вайбър група освен шеги и закачки служила и за бизнес. Имало ценоразпис, като срещу 500 лв. месечно хората са можели да се възползват от карта с камерите на територията на страната.

Последваха наказания.

Обществото трябва да ни се довери. Показахме, че няма недосегаеми в МВР. Не се срамуваме, че има лоши между нас, но се чистим от тях. Това заяви директорът на „Вътрешна сигурност” в МВР старши комисар Стефан  Банков в предаването,, Неделята на Нова". 

По думите му 2020 година е била преломна за дирекцията, която работи все повече с обществото.

„Проверили сме над 100 сигнала през годината. Дирекцията бележи успех тази година”, каза старши комисар Банков.

„Очаквам година с по-малко корумпирани полицаи. Шансът им да се корумпират стана по-малък. Прокуратурата стои зад нашата работа”, заяви още Стефан Банков.  

Цялото интервю гледайте във видеото.