Цяла фамилия от варненския град Игнатиево се представят за ходжи и уж развалят магии за смърт срещу хиляди левове. В разследване на Glas.bg за пръв път показваме цялата схема на измамниците, заснета с телевизионна камера. Последваха и арести. Действието се развива на територията на градовете Пловдив, Пазарджик и Варна.  

Каква е технологията на измамата с магии? Кои са хората, които се представят за ходжи и ограбват тези, които са повярвали, че ще бъдат разрешени проблемите им? Защо толкова трудно се разкриват подобен вид престъпления? Вижте във видеото ПЪРВА ЧАСТ на разследването на Glas.bg:

Екипът ни тръгна по следите на цяла фамилия от град Игнатиево. Семейството на Георги Демиров - представящ се за Адем Ходжа. Преди да се стигне до неговия арест, се свързахме със сина му Венцислав Станчев, известен като ходжа Джелял. Открихме телефона му по обява в интернет и потърсихме помощ. Историята е скалъпена. Млада жена търси помощ, защото смята, че съпругът й й изневерява. В същото време двамата нямат деца и желанието й е да забременее.

Ходжа Джелял е готов веднага да помогне и срещу скромната сума от 100 лева ни изпраща ритуали. Следват още разговори в рамките на 10 дни, през които чрез куриерска фирма изпращаме още пари и получаваме билки за бременност. Защото желанията ни си имат цена. Екипът ни заснема и ритуала по взимането на парите. Отиват цялото семейство. Офисът се намира в град Игнатиево. Заснемаме и как харчат изпратените пари в един от големите центрове във Варна. Но това не е всичко.

В следващите дни ходжата звъни по няколко пъти на ден с нови предложения за решение на проблемите. Правим ритуал с яйца и буркан с вода и го изпращаме отново по куриер, защото ходжата иска да види каква е магията. Има и условие, а то е мнимата пострадала да не казва на никого, че се е свързала с него. И така на доверие, „жертвата“ разбира, че е обречена. Магията е за смърт и трябва да я развали мюфтията. Така случаят поема бащата на ходжа Джелял, Георги Демиров, представящ се за ходжа Адем. Той обещава да ни помогне и след като вече сме му изпратили 500 лева за приятно пътуване, го чакаме в къща в района на Пазарджик, удобна „за разваляне на магии“. Предварително сме направили организация с полицията в Пловдив и тази в Пазарджик.

В уречения ден и час ходжа Адем пристига. Освен полицаи в къщата има и много камери. Легитимира се с лична карта и карта, която твърди, че е издадена от мюфтийството. След това открива магията, която сме заснели как сам поставя в саксия до входната врата на къщата. Иска 12 хиляди лева за услугата, а когато взима парите, е задържан. Парите са белязани предварително.

Измамата, която ви показваме във видеото, работи при много хора. По същия начин, от същия ходжа разбираме, че е измамена и Мария Зарова от Пазарджик. Тя обаче разбрала това едва когато дала всичките си спестявания. Дала и тези на внука си. Близо 12 хиляди лева. Изпращала и продукти, каквито й поръчвал ходжа Адем. Случва се преди година. От тогава жената не е на себе си. Пенсията й е 200 лева и работи надомна работа, за да оцелява.

Със съдействието на Главна прокуратура на Георги Демиров, представящ се за ходжа Адем, му бяха повдигнати обвинения за този и за нашия случай. Само че, Районният съд в Пещера го пусна под гаранция от 1500 лева. Магистратите сметнаха, че няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Нищо, че на призовките по случая с Мария Зарова не се е явил. Прокуратурата протестира това решение на съда.

Кои са семейството ходжи от Игнатиево? Историите на техните жертви? Какво ще реши съдът за Георги Демиров? Реакцията на истинския Адем ходжа и тази на Главно мюфтийство? Всичко това очаквайте във ВТОРА ЧАСТ на разследването на Glas.bg.