Как един апетитен имот, оценен на приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лева, е продаден в пъти по-евтино при съмнителни обстоятелства според юристи и експерти? Нещо повече 96-годишният собственик на въпросния имот и децата му, не знаят, че има такава сделка, която в момента е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции.

За имотна измама ли става въпрос или класическа схема? 

Имотът, който ви показваме, се намира на изхода на град Кърджали, към граничен пункт Маказа. През ноември миналата година Общинска служба "Земеделие" е възстановила стари реални граници от имота на частно лице, а с разрешение на Главния архитект на общината е започнал строеж.

Новият собственик и инвеститор на проекта вече обяви в медииите, че догодина тук ще заработи първия ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лева. Общата разгъната застроена площ на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава приблизително е и площта на имота, който предишният собственик е възстановил и продал на инвеститора. Оказа се, че продавачът не само че не знае, че има такъв имот, но и не подозира, че е продаден. Как се случва това?

Собственик на апетитния имот е 96–годишният Мюмюн Калъч. Живее в Турция, в Измир. Разбираме, че сделката с инвеститора е направила внучката на Мюмюн Калъч - Христина Кирчева. От документите става ясно, че Кирчева е пълномощник на дядо си още от 1994 година. Тогава тя подава заявление за възстановяване на собствеността върху 13 дка земеделска площ, чийто собственик е дядо й. Възстановяването се налага заради твърдението на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в ТКЗС. Три години по-късно през 1997 г. подаденото заявление от Кирчева среща отказ от поземлената комисия.

Решението за отказ не е обжалвано. Забележете: 25 години по-късно, през 2020-та, след като са изтекли всички срокове за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и пълномощник на Мюмюн Калъч, подава ново заявление за възстановяване. И този път нещата се случват веднага. Само за една седмица общинската служба "Земеделие" в Кърджали възстановява правото на собственост на описания апетитен имот. И за по-малко от месец, той е продаден.

"Ако приемем, че цялата процедура е стартирана наново, аз считам, че са изтекли всички регламентирани в закона срокове за подаване на такова заявление за възстановяване на собствеността върху земеделски земи, такива заявления се подават в 17-месечен срок, което реално означава, че срокът е изтекъл през 1992 година, а той е възстановен 2020 г. Самото решение е входирано на 21.10.2020 г., а комисията е излязла с решение, една седмица по-късно. Всички знаем как действа българската администрация. За мен това нещо е доста странно. За една седмица да излезе с решение за възстановяване, при положение, че дори и предходната процедура е продължила повече от 3 години", смята адвокат Николай Митев.

Христина Кирчева продава възстановения имот на фирмата инвеститор за 120 хиляди лева. Става ясно, че цената е двойно по-ниска от данъчната оценка и 10 пъти по-ниска от пазарната. Знае ли собственикът, че е продал имот на такава цена? И как е подписал документите за сделката? Родителите на Христина Кирчева не знаят, че тя е пълномощник на дядо си. Не знаят и за продадения имот.

За осъществяването на сделката освен пълномощно е необходима и декларация за липса на задължения в България на продавача Мюмюн Калъч. Нотариусът изповядал сделката, твърди че всички документи са налични и няма съмнение в истинността им.

Христина Кирчева не пожела да коментира сделката пред камерата ни. Твърди обаче, че дядо и е в отлично здравословно състояние. Не така смятат родителите й и останалите синове на Мюмюн Калъч. Те твърдят, че той от години е тежко болен и е на легло.

Коя Христина Кирчева? Работи като лекар и има кабинет по алтернативна медицина. Има и друг семеен бизнес – търговия с авточасти. Преди време съпругът й, който в е директор на РЗИ-Кърджали, е бил осъден от КПКНОНПИ заради конфликт на интереси, свързан с този бизнес. През 2013 г. Кирчева е била обявена за издирване от МВР.

Майката на Христина има още трима братя, които заедно с баща им Мюмюн Калъч живеят в Измир. Откриваме семейството в краен, беден квартал в Измир. От близките разбираме, че нито те, нито 96-годишният дядо знаят за продажбата на имота. От близките на Мюмюн Калъч разбираме, че не само този имот е продаден без знанието му от собствената му внучка.

"И нашата къща е продадена по същия начин, с измама. Накарали са го да се подпише на празен лист, с обещанието да му изкарат паспорт. Всичко ни взеха от ръцете, ограбиха ни", разказва снахата на "продавача" - Фани Петрова.

Преди да се разболее Калъч, който по продажба на имоти е милионер, работил като касиер пред обществена тоалетна в друг квартал в Измир. Разбираме също, че възрастният мъж е тежко болен и е на легло от няколко години.

Става ясно също, че и други институции също проверяват сделката с имота. След получен сигнал за нередности от Областна администрация – Кърджали са сезирали прокуратурата.

"С документите, които дойдоха в областна управа, ние се обърнахме към прокуратурата да извърши проверка, дали има наличните документи, за да бъде извършена сделка за този имот и дали всичко е в рамките на закона. Да се види дали имотът е възстановен правилно", обясни зам.-областният управител на Кърджали Бисер Николов.

Всички институции потърсихме и ние. От Общинската поземлена комисия ни препратиха към Министерството на земеделието и горите. Получихме официално становище на министерството. От там са категорични, че за да бъде законно възстановяването на имота, трябва да бъдат представени заповед от кмета, скица и удостоверение. Такава заповед няма.

Няколко пъти потърсихме за коментар и кмета на община Кърджали. Интервю ни беше отказано, но получихме официален отговор от пресцентъра на общината. В него е посочено, че общината не е компетентна да отговори дали общинска служба "Земеделие" може да възстанови земи въз основа на заявление, подадено през 2020 г. В отговора прави впечатление, че Мюмюн Калъч, който е в тежко здравословно състояние и както стана ясно не знае, че е продал имот, всъщност е представил обяснителна записка към документите за доказване правото на собственост.

По казуса очакваме официално становище и от прокуратурата. От всички документи, с които се запознахме, става ясно, че Мюмюн Калъч, чрез пълномощник е искал възстанови 13 дка земя. Неговите близки твърдят, че става въпрос за земи в друг квартал на Кърджали, а не за тази част от имота, който ви показахме. Дали това е честа практика да се възстановят и продават имоти, на които предстоят инвестиции за милиони? Само можем да гадаем. Продължаваме да следим този случай. На ход са институциите.