Миналата седмица ви показахме едно разследване за това:  Изразходвани ли са неправомерно средства от ръководството на федерацията по канадска борба? И знаят ли от Министерството на младежта и спорта как се усвояват отпусканите хиляди левове  за развитието на този спорт? По казуса работи и прокуратурата. Последва право на отговор от председателят на федерацията Асен Хаджитодоров, а реакцията на спортното министерство е,че няма да проверява сигналите до тях. Вижте втора част на разследването на екипа на GlasNews:

Вече ви разказахме защо и как се стигна до разрив между федерацията и спортните клубове. Видяхте част от членовете на изключените клубове, които смятат, че Федерацията се управлява като еднолично дружество  и липсва прозрачност по отношение на разходваните публични средства. Посочени са значителни суми, които са изразходвани за несъществуващи лагери, за подготовка и възстановяване. Състезателите, които видяхте отричат, да са посещавали такива лагери. Отричат също, Вероника Бонкова ги е тренирала, за което обаче е получавала  и получава хонорари.Така по документи излиза, че Бонкова е тренирала световни шампиони, които са в спорта години преди нея.

Показахме ви и “пълнежа на федерацията“. Видяхте хора, извоювали не една и две световни и европейски титли, прославили страната ни по света.

Стана ясно също, че федерацията плаща и наем за офис, около 5000лв, на фирма ПАЛ 02 ЕООД, на която управител е Вероника Бонкова. Собственик на капитала на същата фирма е “Професионална лига по канадска борба“, което е дружество със седалище в офшорна зона, като на същото това дружество са плащани и лицензионни такси за стотици хиляди левове, а негов директор е Асен Хаджитодоров.

Източвани ли са пари от федерацията по канадска борба?

От отчетите на федерацията видяхте също, че за състезание проведено в Букурещ са отчитани самолетни билети през Виена, както и  че са правени редица плащания от и към фирми на председателя и жена му. Има също и тегления на пари в брой от сметките на федерацията от Асен Хаджитодоров, без да е посочено основание за това.

“Аз не мисля, че има нищо неправомерно. Както гледате спорта се издържа от спонсори. Нашата фирма издържа федерацията 28 години. Като се участва по състезания се плащат такси, хотели, самолетни билети… Как мислите вие, че се разплащаме? Всичко е на база документи с подадени отчети към спортното министерство и оттам за момента ни водят като една от най-изрядните федерации. Не сме имали никога дори и забележка от тяхна страна как се изразходват тези средства. Значи ние си подаваме регулярни отчети, които се преглеждат от финансова дирекция. Даже ние сме изхарчили повече отколкото те са ни дали.Нямам никакви притеснения.“, каза председателят на БФКБ - Асен Хаджитодоров.

Посетихме и добричките села Стефаново и Длъжка поляна, където открихме, че са създадени „фиктивни“ клубове по канадска борба. Регистрирани вероятно, за да може ръководството да си подсигури мнозинство и комфорт при взимането на решения.

„По протокол, подаден пак към министерството за финансирането на  43 клуба в България.Някъде есента се свиква едно общо събрание на хартия, в което председателят на федерацията разписва списък на всички клубове и са общо 3. Една точка има този протокол, основна. Да се поднови мандата на Управителния съвет, защото им изтича пет годишния мандат…“, обясни Янислав Илиев-юрист и председател на клуб по канадска борба.

Тези твърдения от Българската федерация по канадска борба наричат „коментари и предположения“ в искането си за право на отговор. Ние право на отговор сме дали на Асен Хаджитодоров по време на държавното първенство по канадска борба в Белоградчик. За протокола потърсихме ръководството два месеца преди това по време на общото събрание в офиса на федерацията в София, но такова интервю ни беше отказано.

В първа част на нашето разследване ви показахме, че на федерацията са отпускани стотици хиляди левове от Министерството на младежта и спорта. Справката показва, че за 2016 -та те са 201674лв, за 2017 - 288 000лв, за 2018 година- 300 000 лева, за 2019г. - 170 000лв, за 2020 - 160 000лв, а за миналата 2021г - 160 000лв.Общата сума е над 1 милион и 200 хиляди лева.

По документи и хората  с увреждания са имали треньори. Те също са  получавали хонорари за това. Това са Георги Благов, чиято племенница като стана ясно е председател на един от новорегистрираните “кухи клубове“. Другият треньор е Александър Палестов, който е брат на Вероника Бонкова, която както стана ясно живее на семейни начала с председателя на федерация - Асен Хаджитодоров. На хартия нещата стоят така, само че състезателите отново отричат те да са ги тренирали.

В изпратеното искане за право на отговор Асен Хаджитодоров е посочил, че материалът ни  засяга спор между федерацията и представители на спортни клубове наказани от федерацията. Този спор не е изнесен и засегнат в първа част умишлено, защото доколкото знаем между федерацията и изключените клубове се водят дела.

„Я си представете, че във футбол, лека атлетика или където и да се случи. Наказани за допинг състезатели умишлено са допуснати в състезание, какво правим. Ето ви го отговора. Има експерти, ти да кажат какво се случва в този случай. Допинг скандала е безпрецедент. На мен ми е болно. Аз бях човека, който въведе допинг контрола в нашия спорт. Смея да кажа, че това е умишлена провокация, целенасочена, за да се срине имиджа на България като водеща сила и това беше само от състезателите на един клуб. Ние го имаме този прецедент. След което последва още по-безочливо нарушение – допуснати бяха трима наказани състезатели от световната федерация да участват в състезание.“, каза председателят на БФКБ Асен Хаджитодоров.

„Ако трябва за всеки случай, в който спортист в националния отбор, примерно по футбол, по волейбол е хванат с допинг да се изключват клубове. Тогава трябва какво? Да изключим даден клуб от А група на футболното първенство, че е хванат национален състезател. Това са неща, за които се носи персонална отговорност. Когато треньорът, който отговаря за националния треньор, взима хонорар, тогава е добре, но когато трябва да носи отговорност вече правилата са други. Тогава се избира по-малкото зло. защо федерацията не следи, за това, за което е даден лиценз от министерството да следи?“, обясни Янислав Илиев.

Разполагаме с факти, че наказаните представители, към момента на наказанието им, не са били членове на изключените от федерацията клубове. Става въпрос за двама състезатели заловени с допинг. От документа  разбираме, че те не са фигурирали в тези клубове, когато са изключени. Федерацията изключва 15 клуба заради двама състезатели. Ясно се вижда също, че са изразходвани средства за пренасянето на допинг пробите.

Детелин Йончев твърди обаче, че е карал пробите с  буса на федерацията, без да му се заплаща за това.

„След състезанието в допълнение на работата бях помолен, с още един човек да използваме буса на федерацията и  да закараме част от багажа, след състезанието, до личния ресторант на Асен Хаджитодоров, президентът на българската федерация по канадска борба. Част от багажа всъщност беше и един сак, най-обикновен сак, в който всъщност се оказа, че са всички допинг проби от състезанието. Смея да твърдя, че всичко беше изключително небрежно и всеки един от нас можеше буквално да изхвърли, счупи или замени някоя от тези допинг проби. Както аз, така и другия човек, смея да твърдя, че нямаме абсолютно никаква нужна квалификация да извършваме подобна дейност. Другият човек беше всъщност брат на Вероника Бонкова, която е и треньор на националния отбор-Александър Палестов. Когато закарахме този багаж в съответния ресторант, просто го оставихме там, нищо повече. Също така искам да добавя, че чисто документално за тази дейност съм взел едно солидна три цифрена сума. Разбира се, това е само на документи.“, разказа състезателят по канадска борба Детелин Йончев.

„Всичко е на база документи с подадени отчети към спортното министерство и оттам за момента ни водят като една от най-изрядните федерации. Не сме имали никога дори и забележка от тяхна страна как се изразходват тези средства.“, твърди още Асен Хаджитодоров.

В искането си за право на отговор Асен Хаджитодоров твърди още, че са изнесени неверни финансови данни, и че са използвани злонамерено. Само че за всички гореизложени факти и финансови твърдения разполагаме с документи, фактури, финансови отчети, банкови извлечения както  договори, предоставени от Министерство на младежта и спорта по закона за достъп до обществената информация.

Потърсихме коментар от Министерството на младежта и спорта на база на сигналите, входирани при тях. Получихме, отговор, че на този етап проверка няма да бъде извършена.

Прокуратурата също е сезирана и имаме уверението, че проверка ще бъде извършена, а когато са готови резултатите ще бъдат оповестени.