Десетки хора твърдят, че са измамени от жена, която се представя с различни имена и за служител на ГДБОП. От разказите на потърпевшите разбираме, че тя се внедрява в различни социални групи и по ред причини иска пари "назаем". С екипа ни се свързаха много зрители и обясниха, че  жената в продължение на години е действала по начина, по който разказват потърпевшите, включително ползвайки служебното си положение. Предвид броя на жалбите, включително и  до екипа ни,  сумите и начините, както и причините, поради, които са й давани, както и предложение от нейна страна  за спиране на материала ни и нейното “скриване” за среща, са ползвани кадри от скрита камера.  

Коя е жената, която те твърдят, че е измамница? Вижте техните истории:

Хората, които ви показваме във видеото твърдят, че са измамени почти по идентичен начин. Свързва ги това, че всички те са дали пари на жена, която се представя за антимафиот от ГБОП, а всъщност е бивш дългогодишен служител на Агенция „Митници“. Представя се с различни имена, но истинското и име е Ралица Василева. Преди няколко дни мъж, който твърди, че е потърпевш публикува този пост със снимки в една от социалните мрежи.

,,Тя с жертвите контактува около два три месеца първо и трябва малко време да ги опознае, после да си измисли история. Много драматична история, с която да им вземе пари.“, разказва Мирела Делчева.

По данни на МВР срещу Ралица Василева има подадени десетки жалби в почти всички РУ в София, също и в областта.  Тя не отрича тези факти, а напротив.

„Кои са тези хора, кажете ми? Аз мога да се сетя за 5.

- Жалбите къде са пуснати?

О, във всички Районни на София.

-Срещу Вас?

Да, да! Срещу мен. Викаха на разпит бившия ми мъж, майка ми многократно, баща ми…Много хора. Синът ми, много пъти. Включително аз съм правила очна ставка с много от тези хора.  В полицията ли?

В полицията разбира се. Всеки, който има претенции към мен си е завел жалба в полицията така, както се прави.“, обяснява Ралица Василева, при среща инициирана от нея с екипа ни.

От информация потвърдена от МВР разбираме, че в Седмо РУ срещу Ралица  е  образувана  преписка за обсебване, която е предадена на Софийска Районна прокуратура. По нея все още се води разследване. В 5 РУ е образувана и друга преписка, която е прекратена от прокуратурата. Тя е за измама чрез възбуждане, поддържане на заблуждение. В други от случаите дори са заведени дела, които са прекратени. Като при тази жена, която е бивш колега на Ралица. Крием самоличността й, защото е държавен служител.

„Ралица Василева я познавам от 2008 година. Моя приятелка, съответно и колежка. В Агенция „Митници“?Да. Докато не се случиха и при мен нещата. 2017- та година ми сподели, че са си купили апартамент, към който апартамент принадлежи подземен гараж, но не им достигат средства. Сумата беше 20 хиляди лева. И така в продължение на една седмица ме молеше: „Дай да направим нещо, ще ти ги върна.“ Изтеглих кредит и и дадох 20 хиляди лева. Имах и едно жилище, което се наложи да го продам. Взех сумата. Тя дойде, започна да припада. Започна да ми казва, че синът й е много зле, че му предстои операция.  Има проблеми семейни, че мъжът й ще я напуска. Тя правеше страшни сцени, изключителен манипулатор и аз реших да й помогна за пореден път. Дадох и още 25 хиляди евро. Спря да плаща кредита. Беше уволнена дисциплинарно от съответната администрация. Към настоящия момент имам отказ да се повдигне обвинение. Има страшно много доказателства. Има много потърпевши от нея. Една част от тях имат заведени жалби, други не.“, разказва бивша колежка на Ралица Василева.

Следват дела, а съдебната сага продължава няколко години. Делата са прекратени, заради липса на достатъчно доказателства. Друга бивша колежка на Ралица  е една от тези, които не са пуснали жалба. Също твърди, че е потърпевша, но не разполага с доказателства, че е дала пари.

„Много добър манипулатор, изключително. В момента, в който разбра, че съм взела застраховката на детето, която бях направила застраховка „Живот“ каза, че мъжът й я малтретира и бие.

-Застраховката на вашето дете колко беше?

-5 хиляди лева.

-И ги дадохте всичките?

-Да. Сега ще ти ги върна. След една седмица брат ми ще ти ги даде. В болница съм с едното дете, след това болница, с другото дете. Майка й със счупена ръка, дъщеря й със счупена ръка. С годините непрекъснато излизат нови и нови хора.“, разказва  жената.

Хората които се свързаха с екипа ни  подготвят колективна жалба, която да внесат  в прокуратурата. Някои от тях са били доброволци в издирването на Александър от Перник, който изчезна през ноември миналата година. Запознанството им започва от   Фейсбук групата „Да намерим Сашко“, както и от общия радио канал в приложението Zello, където за пръв път чуват гласът на Ралица.

„И спечели доверието на хората, тъй като се представи за служител на ГДБОП. Беше казала, че Сашко е забелязан на Централна гара. Тя е изискала със служебната си карта камерите от Централна гара и ги е гледала. Детето не е било там. След  това даже е имала проблеми в службата. Всъщност спечели доверието на повечето доброволци, защото каза, че е съученичка на криминалния психолог Тодор Тодоров.“, спомня си една Мирела Делчева.

„Представи се за криминален психолог от ГДБОП. Обясняваше, че много активно помага в търсенето на детето. Изисква камери, че лично тя е помолила Тошко Тодоров да ни съдейства .“, допълни Албена Захаринова, която също е потърпевша.

Потърсихме за коментар криминалният психолог Тодор Тодоров:

„Не ми е съученичка и не я познавамТова да се представя, че ми е близка или съученичка е меко казано не е неморално, то е пълна свинщина, защото това не е вярно. Това, че се представя не е престъпление по НК, макар че в случая ако това е така  има някаква вероятност аз да и потърся отговорност, затова че ми уронва името и авторитета, но е престъпление затова, че взима от хората пари и ги заблуждава, че ще им ги върне. И всъщност не им ги връща. Това е измама.“, обясни Тодор Тодоров.

С екипа ни се свързаха десетки потърпевши. Някои от тях застанаха пред камера, други не.

„Сумата от хората, с които ние имаме контакт до момента е грубо около 500 хиляди лева“, казва Мирела Делчева.

Техните истории може да видите във видеото. Уговорката ни с Ралица Василева беше, когато се срещнем с хората, тя да даде нейната гледна точка  за всеки един от случаите. Ден след нашата среща обаче, тя смени личната си карта и замина за Германия, потвърдиха наши източници от МВР. Потърсихме я по телефона и обеща среща, на която не се яви. В същото време с екипа ни с свърза  детективът Мартин Манев, който ни съобщи, че Ралица е потърсила контакт с него, защото:

„Приехме я в офиса, като сподели с нас, че около Великден неизвестни лица са налепили входа на родителите и  автомобила с различни надписи, че е измамница и дължи доста пари на различни хора. Стигнахме до там в комуникацията, че тя ме попита дали Ви познавам. И директно ме попита дали има опция да си плати, че може да даде не повече от  10 хиляди лева, за това да се спре предаването. Тук е хубаво да апелирам към  други мои колеги от този бранш: преди да се поеме случай или казус, е хубаво да си проучваме клиентите, защото неволно можем и ние да сме съпричастни към престъпление. Ако беше платила да издирваме лицата, които са и налепили автомобила най -вероятно тези пари щяха да бъдат отнети от някой невинен човек.“, обясни Мартин Манев, който е зам. председател на Асоциацията на частните детективи в България.

Мартин Манев споделя, че до часа на уговореното ни интервю е получил десетки обаждания от Ралица. Решава да и върне  обаждане в наше присъствие и така успяваме отново да разговаряме с нея. Ралица обещава в понеделник да с срещне с екипа ни и да отговори на всички въпроси. Дали ще удържи на думата си този път за среща с екипа ни, предстои да разберем. Втора седмица тя  е в чужбина. По наша информация полетът и за Германия е бил на 3 юни.

„Поне да мога да предпазя и други хора, да не и се връзват на измамите и лъжите, които върти и схемите.“, казва потърпевш.

„Аз знам, че тези пари няма да ми ги върне, целта на всички тези хора, които са измамени, е да можем да им покажем, че това не може да се случва в България. Искам да бъде наказана да си получи наказанието,  което заслужава.“, казва жена, която е дала 45 хиляди лева назаем на Ралица и освен дела, има и жалба във Второ РУ за побой над нея от сина на Ралица Василева.

„Тя ако не бъде вкарана в затвора, няма да спре.  Наистина се надявам прокуратурата след това предаване да се самосезира. Да и бъде повдигнато обвинение, и просто да си получи заслуженото.“,  допълват бившите колеги на Ралица.

На ход са институциите! Следва продължение!

Потърпевш: "Служителка" на ГДБОП мами и взима пари уж назаем

"Служителката" на ГДБОП отрича да е мамила. Защо ли има толкова жалби срещу нея?