Досегашният селекционер на Русия Сергей Шляпников бе повишен в длъжност, но снет от поста старши  треньор на “Сборная”.

До 1 март ще бъде изготвен списък с кандидати за поста, които трябва да бъдат обсъдени от Президиума на Всерусийската федерация по волейбол (ВФВ).

Кой обаче реално може да наследи Сергей Шляпников?

В Русия вече обявиха, че новият наставник вероятно ще е чужденец, но най-спряганите имена към момента са на Владимир Алекно, Слободан Ковач и Туомас Самелвуо.

Слободан Ковач

51-годишният специалист, който води в момента води уверено Белогорие (Белгород), прекрати договора си като селекционер на Словения и е свободен за нови предизвикателства.

Туомас Самелвуо


42-годишниият финландец прави чудеса в Суперлигата на Русия с тима на Кузбас (Кемерово), с който преподписа за следващите 5 години.

Владимир Алекно

Роденият в Беларус специалист, който е играл и за родния Левски Спартак, изведе Русия до олимпийската титла в Лондон 2012. Наставникът, който превърна Зенит (Казан) в пълен хегемон в Русия и Европа през последните години е най-желаният за наставник на “Сборная”, но самият той засега отхвърля възможността да води отново Русия.

Александър Климкин/Константин Брянский


Двамата млади руски специалисти също имат своите шансове за поста. Климкин дори има един мач като старши треньор на Русия през 2015 година, а през миналия сезон стигна до среброто в Русия със Зенит (Санкт Петербург) в дебютния му сезон. Сега вече класира тима за 1/4-финалите на Шампионската лига.
Брянский бе помощник на Сергей Шляпников през 2018 година, а сега води успешно Динамо (Москва).

Радостин Стойчев


В листата на кандидатите влиза и българският специалист Радостин Стойчев, който в момента е без работа, но има опит с руския волейбол като помощник на Владимир Алекно в Динамо (Москва).

Любопитно е, че към момента не се спряга името на Пламен Константинов, който води успешно Локомотив (Новосибирск), а до миналата година бе начело и на националния отбор ан България.
Алмаз Хаиров, "БИЗНЕС Online"