Шесткратният участник в Мача на звездите Амари Студамайър ще получи израелски паспорт съвсем скоро. Бившият играч на Финикс, Ню Йорк, Далас и Маями за втори път в кариерата си играе за Апоел (Йерусалим), където също изпълнява и ролята на съсобственик, а след като се сдобие с местно поданство, има друга цел.

36-годишният баскетболист има желание да играе за националния отбор на страната. Ако това се случи, той ще повтори стъпките на Васил Евтимов, който игра първо за представителния тим на Франция, а след това и за този на България. Студамайър има участия за САЩ, като дори спечели бронзов олимпийски медал в Атина 2004.

За да може да играе за Израел обаче ветеранът ще трябва да получи специално разрешение от ФИБА, точно както се случи и при Евтимов. С оглед на обстоятелствата от световната централа вероятно ще дадат зелена светлина за подобен ход.

Студамайър, който бе избран за Новак №1 на годината в НБА през сезон 2002/2003, започна да посещава редовно Израел от 2010 година насам, защото тогава разбра, че има корени в Обетованата земя.