Само за 2 дни отборът на българските трансплантирани атлети спечели 13 медала на Европейските игри, които се провеждат в Лисабон ,Португалия.

Спортистите ни участват в 7 дисциплини, като за първи път България представят 11 атлети.

Сред тях е и Георги Пеев - единственият българин с два трансплантирани органа - сърце и бъбрек, който днес спечели 4 златни медала в плуването. Той триумфира на 100 м бруст, 100 м кроул, 50 м бруст и 50 м кроул.

"Важното за нас е да покажем, че трансплантираните можем да сме активни и чрез спорта да популяризираме донорството. На всички тези хора съм казвал да си повярват, че могат, защото ако си повярват - могат всичко! А от тези, от които зависят трансплантациите, бих им казал да погледнат какво правят - защото тази година трансплантациите пак не вървят добре.", коментира Пеев пред bTV.

"Поклон пред паметта на моя донор и пред семейството му, което преди близо 11 години взе решение да спаси животи. Единият от тези животи бе моят! Днeс отново плувах на eвропейско и за тях! Както и за всички хора в България, които чакат трансплантация и вече трансплантираните!.", написа в социалните мрежи шампионът.

"Благодаря на всички приятели и съмишленици за подкрепата! Благодаря на лекарите ми! Благодаря ти, мамо! Благодаря ти, Анна! Благодаря на цялото си прекрасно семейство! Без вас това нямаше как да се случи! Сбъднах мечтата си на това европейско първенство да сме голям отбор! Дано сбъдна и другата си мечта - да започнат да правят поне по 100 трансплантации годишно в България!"

Снимки: Георги Пеев