"Червените" вече са на 9 точки от големия си конкурент за титлата, след като инкасираха първо поражение за календарната 2022 година. Селекцията на Стойчо Младенов разочарова за пореден път и загуби гостуването си на Ботев (Пд) с 0:2.

"Канарите" изиграха отлично първо полувреме, което им гарантира и престижния успех. Основите за триумфа положи Самуел Супрайен, а трите точки бяха подпечатани след гол-красавец на Тодор Неделев. С малко повече късмет, пловдивчани можеха да се поздравят и с по-изразителна победа, но с пропуски изпъкнаха Антоан Бароан и Па Конате. Възпитаниците на Азрудин Валентич остават на третото място, но вече на само шест пункта от заемащия второ място техен опонент.

Интригуващият сблъсък започна с идея по-активна игра от домакините. Селекцията на Азрудин Валентич пробваше да атакува най-вече чрез зоната на Иван Турицов, но отбраната на ЦСКА не допусна ранни опасности пред Бусато.

"Армейците" изпълниха корнер в петата минута, при който Жеферсон намери Матей на близката греда. Нидерландският капитан пробва да продължи технично за свой съотборник, но Супрайен беше на добра позиция и изчисти своевременно.

Ботев притесни по-сериозно защитата на ЦСКА в 12-ата минута, когато Джеймс Етоо отправи дълга топка за Антоан Бароан. Френският нападател се измъкна от Матей, но след това отправи доста слаб удар по земя. Големият проблем за "армейците" обаче беше това, че капитанът им Юрген Матей получи схващане и трябваше да бъде възстановяван от медицинския екип.

Няколко минути, след като бе оставен край тъчлинията, състоянието на "лалето" не се подобри и така се наложи неговата принудителна смяна. На мястото му се появи младият Християн Петров.

Упоритостта на Жорди Кайседо можеше да му донесе успех в 18-ата минута, когато притисна максимално стража на Ботев - Георги Аргилашки. Пловдивският вратар беше на секунди от това да сбърка, но все пак всичко се размина без фатални последици за "канарите".

Ботев (Пд) отлично използваше фланговете, за да атакува застрашително. В 20-ата Мено Кох остана под топката, а това позволи на Па Конате да развие достатъчно добра скорост. Африканецът мушна кълбото между краката на Турицов и вече подготвяше своя изстрел. В решителния миг обаче Кох поправи грешката си и изчисти в корнер.

Селекцията на Азрудин Валентич "търсеше" гола и заслужено го "намери" в 23-ата минута. Тодор Неделев завъртя перфектно топката от корнер, за да бъде засечена с глава от оставения непокрит Супрайен. Бранителят с огромен стаж във френската Лига 1 не остави шанс на Бусато с изстрел под напречната греда.

На домакините им трябваха още шест минути, за да удвоят своя аванс. Отбраната на ЦСКА сътвори груба грешка в 29-ата минута, когато Мазику и резервата Петров взаимно си попречиха в изчистването на топката. Така двамата "заложиха" кълбото за Тодор Неделев, който без подготовка, от над 20 метра, матира Бусато с премерен изстрел в десния му ъгъл. По този начин плеймейкърът сложи край и на головата си суша, която датираше от 6 ноември, миналата година.

ЦСКА имаше отличната възможност да се върне в дербито с настъпването на 34-ата минута. Вилдсхут беше достатъчно настоятелен, за да принуди Пунчец да сгреши в наказателното си поле. Оттам съприкосновение между Гарсес и Супрайен отклони кълбото за Вилдсхут, който наглед лесно трябваше да насочи към незащитения от Аргилашки ъгъл. И това се сучи, но в последния миг на пътя на топката застана Виктор Генев. На първо четене всичко сочеше към това, че се търси мъдростта на ВАР заради евентуална игра с ръка на бившия футболист на Левски. Оказа се, че дилемата е за това дали Супрайен не нарушава правилата срещу Гарсес. И така изглеждаше, но реферът Георги Давидов взе погрешното решение мачът да продължи единствено с корнер. Това, естествено, не се хареса на беснеещия край тъчлинията Стойчо Младенов.

В миговете до полувремето, отлично впечатление с играта си направи младият Джеймс Етоо. Африканецът сновеше по целия десен фланг на Ботев (Пд), като на два пъти създаде доста проблеми за мудната "армейска" защита. Две негови центрирания създадоха напрежение пред Бусато, като при второто бразилският страж трябваше да боксира решително.

Втората част започна с нови проблеми за ЦСКА. Жеферсон не прецени остро центрирана топка и само малкият ъгъл, и добрата намеса на Бусато, спряха Тодор Неделев от второ попадение в дербито.

От другата страна на терена също беше интересно. Жорди Кайседо си изработи повече от добро положение в 52-ата минута. Еквадорецът обаче сгреши, залагайки на силата в своя удар. Кълбото излезе в аут, а звездата на ЦСКА можеше и да комбинира с непокрития Карло Мухар.

ЦСКА продължаваше да пропилява изгодни положения с лека ръка. В 56-ата Гарсес остана непокрит при изпълнението на корнер, но добрият му удар мина малко над горната греда на безпомощния в този момент Аргилашки.

В 60-ата минута Стойчо Младенов предприе радикални мерки спрямо своето нападение. Той замени и тримата в предни позиции, за да може в игра да се появят Бисмарк, Кръстев и дебютантът Морено.

Още с появата си в игра "колумбийският Роналдиньо" можеше да остави своя отпечатък върху мача, пише topsport.bg. Морено се позиционира отлично след корнер, но ударът му с глава беше отразен от Аргилашки.

Последваха нови силни минути за Ботев, през които класиката беше близо до реализирането. Мохамед Брахми на два пъти обаче пропусна срещу Бусато и "червената" отбрана.

След паузата за национални отбори, ЦСКА има трудно домакинство на Берое. Ботев (Пд) ще премери сили с лидера във временното класиране Лудогорец.