Дона Векич започна отлично сезона. Хърватската тенисистка достигна до полуфиналите на турнира в Бризбън, а от тази седмица е с рекордно класиране в световната ранглиста, където е 29-а. В първия си турнир за годината тя записа три победи, една от които над деветата в света Кики Бертенс, преди да загуби от Каролина Плишкова. Дона отдели време, за да говори за старта на сезона пред Sportal.bg.

"Много съм доволна от играта си. Работата, която положих в предсезонната подготовка даде резултати още в първата седмица от сезона. Подготовката ми мина отлично, шест седмици тренирах. Имах достатъчно време да работя върху всичко, а преди това достатъчно време за почивка, за да съм свежа новия сезон, коментира Векич пред Sportal.bg. - Целта ми беше да изиграя колкото може повече мачове преди Мелбърн."

Mood pic.twitter.com/DJckFQzO1H

— Lisa (BEL21VE) (@lisa_wawrinka) January 2, 2019

Миналата година 22-годишната хърватка направи най-доброти си представяне на турнир от Големия шлем на "Уимбълдън", където стигна до осминафиналите. Предишния сезон пък спечели титла в Нотингам отново на тревна настилка. "Тревата ми е любима, но миналата година играх добре и на клей, и на твърди кортове. Доволна съм, че се развивам във всички аспекти", сподели Дона, която вече тренира в Мелбърн и се подготвя за участието си на Откритото първенство на Австралия.

Тя обясни, че тенисът е на голяма почит в родината й Хърватия, от където са легенди като Горан Иванишевич, Иван Любичич и настоящата звезда Марин Чилич. "Тенисът е много популярен в Хърватия. Момчетата спечелиха "Купа Дейвис" миналата година. Това беше нещо голямо. Всички подкрепят тениса. Цялата страна се обединява за подобни събития", допълни тенисистката.

pic.twitter.com/clco0GZtXX

— Donna Vekic (@DonnaVekic) November 15, 2018

Приятелката на Стан Вавринка не е имала идол като малка, но се е възхищавала на Крис Евърт: "Като цяло обичах да гледам тенис по телевизията. Но когато тренирах в академията на Крис Евърт, тя беше там и тя ми беше модел за подражание."

Векич не крие, че е запален фен на футбола, а миналата година хърватите стигнаха до финала на световното първенство, когато по същото време тя играеше на "Уимбълдън":  "Беше тежко да загубим финала, но свеовното като цяло беше страхотно. Невероятно преживяване. Да сме на финал на толкова голям турнир. Беше лудост".

Тя е свързана с футбола и по друг начин, тъй като баба й насочва легендата на хърватския футбол Давор Шукер към този спорт. "Тя е била учителка в началното училището, в което е ходил. Тя донякъде го откри и го насочи по този път", потвърди историята Дона.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Мелбърн