Футболните фенове бяха предупредени от медиите в Англия, че са изправени пред политиката на нулева толерантност към наркотиците в Катар - като за някои е възможно да стигнат до смъртно наказание, ако се опитат да внесат контрабандно такива в страната по време на Световното първенство по футбол.

Въпросът за употребата на кокаин сред привържениците на "Трите лъва" беше повдигнат сред властите напоследък, особено след неприятните сцени на финала на Евро 2020 на Уембли, предава Daily Mail. Въведени са нови мерки, при които футболните зрители ще бъдат осъдени за продажба на наркотици от клас А на мачове и могат да получат петгодишна забрана да посещават мачове.

Санкциите обаче биха могли да бъдат много по-строги в Катар, където повторни нарушители са изправени пред смъртно наказание за престъпления, свързани с наркотици.

Съгласно Закон 9 от 1987 г. за контрол и регулиране на наркотичните лекарства и опасните психотропни вещества, заловените за контрабанда на наркотици в Катар ги заплашват 20 години затвор и глоба между 100 000 и 300 000 риала (50 000 и 150 000 лева).

Тези, които са изправени пред обвинение за втори път, са изправени пред смъртна присъда или доживотен затвор, както и глоба. Отбелязва се също, че присъдите извън Катар ще бъдат взети предвид при установяване на рецидивист.

Главният полицай Марк Робъртс, ръководител на Националния съвет на главния полицейски съвет за футболна полиция, издаде предупреждение към феновете за поведението в Катар.

 „Всички фенове, за които се види, че се държат лошо, могат също да бъдат обект на заповед за забрана на футбола при завръщането си в Обединеното кралство, както и да бъдат арестувани и потенциално обвинени за престъпления, извършени в Катар“, каза той пред Daily Star.

„Има нулева толерантност към престъпленията, свързани с наркотици. Наказанията за употреба, трафик, контрабанда и притежание на наркотици (дори и остатъчни количества) са тежки. Наказанието може да включва продължителни присъди лишаване от свобода, тежки глоби и депортиране.", предупреждават пък от правителството на Обединеното кралство.

За българските фенове няма таква опасност, защото националите ни нямата да участват на турнира. А предвид представянето си в последния мач, е много вероятно да не ги видим скоро на голям форум.

Превод: GlasNews.bg