Нефтохимик вече е фаворит за втората позиция, Левски се очерта като големия губещ в Топ 6

Дунав победи ЦСКА с 3:1 гейма и постигна три неща само в един мач. На първо място русенци си подпечатаха участие в плейофите на волейболното ни първенство. Успехът им ги изстреля с три точки пред Марек и ще бъде, меко казано, изненадващо, ако съставът на Петър Шопов пропусне такъв добър аванс, предвид че до края на сезона остават само още две срещи.

Победата на Дани Милушев и компания обаче сработи за още два други отбора. На първо място това е Хебър. След като отстъпиха с 2:3 при визитата на Добруджа, тигрите от Пазарджик се нуждаеха от грешна стъпка на червените, за да не се стига до директен мач за лидерската позиция в Суперлигата, която носи както домакинско предимство в плейофите, така и гарантиран сребърен медал. И ето, че грешката на ЦСКА дойде само ден по-късно. В резултат сега армейците отново са на две победи от състава на Атанас Петров, който ще гостува на Черно море на 8 март и ще бъде сензация, ако допусне четвърто поражение точно във Варна. Преди двубоя в Русе се носеха слухове, че домакините ще получат премии от друг тим, за да вземат победа. Дали това е така или не, на практика няма значение, тъй като нито е незаконно, нито е аморално. Факт е обаче, че с успеха си Дунав взе позитивен резултат както за себе си, така и за още два тима.

Третият печеливш от този развой е Нефтохимик. Шампионите вече са големият фаворит за второто място, като имат реален шанс да свалят ЦСКА от там на финалната права. Бургазлии имат едно по-тежко гостуване - на Левски в четвъртък, след което имат и отложен мач с Черно море във Варна. Ако не допуснат грешки в тези два двубоя, те ще вървят рамо до рамо с армейците до финалния кръг. Там Нафтата приема Пирин на 13 март и ще тръпне в очакване да види какво ще направят Хебър и ЦСКА в последния си сблъсък два дни по-късно.

Като стана въпрос за Левски пък, сините се очертават като големия губещ в спора за 4-6 място. Съставът на Владимир Николов падна в Разлог с 1:3, като в един момент наставникът бе бесен на отсъжданията на главния рефер Петър Харизанов и извади отбора си от полето. Това обаче не промени нищо, а след като в средата на февруари Левски бе трети, сега ще бъде изненада, ако не завърши шести. Сините ще се хвърлят на живот и смърт на Нефтохимик и Марек, но са зависими и от резултатите на Добруджа и Монтана. А сметките показват, че най-добра е програмата на вицешампионите, които почти сигурно ще завършат победители от тази тройна въртележка.

Ако всичко това се случи, то на 1/4-финал ще имаме следните двойки: Хебър - Дунав, Нефтохимик - Пирин Разлог, ЦСКА - Левски и Монтана - Добруджа.

Програма в битката за Топ 3
Дата              Хебър               ЦСКА                  Нефтохимик
07-08.03    Черно море (г)    Миньор Пк (д)       Левски (г)
10.03                  -                -                           Черно море (г)
13-15.03    ЦСКА (д)             Хебър (г)               Пирин Р (д)

Програма в битката за 4-6 място
Дата             Добруджа    Монтана             Левски
07-08.03      Пирин Р (г)   Дунав (д)          Нефтохимик (д)
15.03    Черно море (д)    Миньор Пк (г)    Марек (г)
Владимир ИВАНОВ, "Тема Спорт"