Новак Джокович определи решението на "Уимбълдън" да забрани руски и беларуски играчи да участват в турнира заради войната в Украйна като "лудост".

Както ви съобщихме, организаторите на най-старата и престижна тенис надпревара в света обявиха вчера че няма да допуснат състезатели от Русия и Беларус в тазгодишното издание поради инвазията, която Русия нарича "специална операция".

Без руски и беларуски тенисисти на Уимбълдън

Това е първият турнир от Големия шлем, който забранява участие на тенисистите от двете страни, което означава, че номер 2 в света при мъжете Даниил Медведев от Русия и четвъртата в световната ранглиста Арина Сабаленка от Беларус при жените няма да могат да играят на тревните кортове в Лондон от 27 юни до 10 юли.

Джокович, който е израснал в разкъсаната от война Сърбия, каза, че спортистите нямат нищо общо с продължаващия конфликт.

"Винаги ще осъждам войната, никога няма да подкрепя войната, която съм преживял като дете", заяви Джокович пред репортери на Сърбия Оупън, турнир на АТР 250 в Белград.

"Знам колко емоционална травма оставя. В Сърбия всички знаем какво се случи през 1999 година. На Балканите сме имали много войни в най-новата история. Не мога обаче да подкрепя решението на "Уимбълдън", мисля, че е лудост. Когато политиката се намесва в спорта, резултатът не е добър", добави още той.

Междувременно Руската федерация по тенис за момента няма да обжалва решението да се забрани участието на руски спортисти в "Уимбълдън", съобщи президентът Шамил Тарпищев.

"Юридически трябва да поработим, да видим какви правила на международното право са нарушени и след юни, когато самият "Уимбълдън" може да промени решението си, ще говорим. В момента няма да обжалваме. Проучваме ситуацията и я следим. Подкрепиха ни водещите тенис организации Ц АТП и УТА", каза Тарпищев.