Лидерката в световната ранглиста по тенис Ашли Барти шокира феновете, като обяви, че слага край на кариерата си. Само на 25 години австралийката е категорична, че това е най-правилното решение. 

Барти обяви решението си с видео в социалните мрежи и свика пресконференция, за да отговори на въпросите на медиите на 24 март. 

"За първи път го казвам на глас. Трудно е, но съм много щастлива. Готова съм. Знам колко много усилия коства да си на върха, да даваш постоянно най-доброто от себе си. Нямам сили повече за това. Нямам мотивацията и физическата подготовка. Както и емоционалната. Напълно изхабена съм. Благодарна съм на тениса, на всички в тура. Осъществих мечтите си и постигнах дори повече от това, което съм искала. Сега съм готова за други мечти, друг живот. Оставям ракетата", каза Барти пред своята бивша партньорка на двойки Кейси Делакуа.

Австралийката се оттегля, след като записа 120 седмици като номер 1 в ранглистата. Тя започна професионалната си кариера през 2010 г., а във витрината си има по една титла от Откритото първенство на Австралия (2022), "Ролан Гарос" (2019) и "Уимбълдън" (2021 г.). През 2019 г. тя триумфира и във финалите на WTA.

До момента тя е спечелила близо 24 млн. долара от наградни фондове, пише bTV. Има 305 победи и 102 загуби в тура, а общо титлите ѝ от различните турнири са 15.

Това не е първото отказване на Барти от тениса. През 2014 г. тя сложи за кратко тениса на пауза, тъй като не получаваше достатъчно покани за участие в турнири. Австралийката дори се пробва в крикета, но само за кратко.