Международната футболна федерация (ФИФА) и Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) отстраниха руските национални отбори от състезания под егидата на организациите до друго нареждане. Това съобщиха от пресслужбата на ФИФА.

Подобно решение беше взето във връзка със ситуацията между Русия и Украйна. Мъжкият национален отбор по футбол на Русия в момента няма да може да участва в плейофите през март за правото да стигне до финала на Мондиал 2022 в Катар.

Международният олимпийски комитет в понеделник препоръча на международните спортни федерации да отстранят руските спортисти от участие в международни състезания.

Руският национален отбор в полуфиналния мач на селекцията трябваше да играе срещу полския отбор на 24 март. На 29 март победителят трябваше да се срещне с най-силните в полуфиналната двойка Швеция - Чехия на терена на победителя от мача между руснаци и поляци. В случай на поражение руснаците трябваше да проведат приятелски мач в същия ден с загубилия в двойката Швеция-Чехия. Националните отбори на Полша, Швеция и Чехия по-рано излязоха с изявление, че отказват да играят мачове срещу руснаците.

Световната купа ще се проведе от 21 ноември до 18 декември 2022 г. в Катар.​​​​​​​