Най-силният тенисист в историята на българския тенис Григор Димитров се класира за полуфиналите на Мастърс 1000 турнира на клей в Монте Карло и така изравни най-доброто си постижение там – полуфиналът през 2016 година.

Той се наложи над поставения под №11 в схемата поляк Хуберт Хуркач с 6:4, 3:6, 7:6(2) след два часа и 27 минути игра.

В третия гейм Димитров проби на нула след грешки на съперника при подаването му. След това затвърди за 3:1 и продължи серията си на 12 поредни спечелени точки. При 5:4 той сервираше за спечелването на сета. Българинът набързо поведе с 40:0 и всичко свърши при първата възможност, когато топката от ретура на Хуркач спря в мрежата. Частта продължи 34 минути.

Във втория гейм на следващия сет полякът стигна до първата си точка за пробив, но Григор я неутрализира без проблеми и после спечели подаването си. В шестия гейм българинът беше пробит, след като топката от сечения му бекхенд излезе в аут. При 2:5 Димитров подаваше за оставане в сета и се справи със задачата. Така Хуркач трябва да подава, за да спечели частта. Той поведе с 40:0 и реализира първия си сетбол.

Българинът допусна брейк в откриващия гейм на заключителната част, но тутакси направи рибрейк за 1:1, предаде БНР. В осмия гейм Гришо стигна на два пъти до точка пробив, но сервисът спаси 14-ия в ранглистата поляк. В следващия гейм Хуркач стигна до брейк пойнт след невероятен минаващ удар покрай колчето на мрежата и проби за 5:4, след като слай бекхендът на Димитров се спря в мрежата. След това полякът сервираше за място на полуфиналите. Григор обаче поведе с 40:15 и върна брейка при втората възможност, което вбеси съперника, който запокити ракетата си. В следващия гейм 30-годишният хасковлия стигна на два пъти до  мачбола, но Хуркач ги спаси с излизания на мрежата. 

Стигна се до тайбрек. В него Димитров направи два минипробива и при размяната на полетата водеше с 5:1 точки. При 6:2 той имаше четири нови мачбола и реализира още първия след ретур на Хуркач в мрежата.

Григор вкара 60 процента първи сервис и спечели 78 процента от точките при разиграването му. Той записа и четири аса и две двойни грешки.

Следващия съперник на българина е Алехандро Давидович Фокина от Испания, с когото ще играе утре.