Асоциацията на испанските баскетболни съдии излезе с официално съобщение, касаещо случките от финалната среща в турнира за Купата на краля между Реал (Мадрид) и Барселона. Каталунците спечелиха трофея след множество скандали във финалните секунди, а реферите пишат, че ще приемат всички решения на местната Лига АСВ, касаещи действията им.

“В следствие на множеството ситуации, породили полемика във финалната среща за Купата на краля, съдийската асоциация иска да заяви следното:

1) Наясно сме с наличието на сериозни грешки в края на мача
2) Приемаме и ще изтърпим всички решения, които АСВ ще вземе относно тези грешки
3) Изразяваме пълната си готовност пред АСВ да продължим сътрудничеството си и да работим през сезона, за да има възможно най-доброто съдийство
4) Изразяваме възможно най-гласно вярата и увереността си в съдийския колектив. Съдиите в АСВ са на възможно най-високото техническо ниво в света, а това е признато международно във всички турнири, които сме ръководили. Въпреки това продължаваме да сме хора и да сме податливи на грешки. Грешки, които ни нараняват и афектира и поради тази причина продължаваме да се стараем да сме на най-доброто ниво, за да ги избягваме. Боли ни, защото ние също сме любители на този спорт, а болката е още по-голяма, защото виждаме имената си във всички медии и сме описани като виновни. Афектира ни, защото уважаваме всеки клуб, отбор и фен и зад всяка грешка стои съдия, който преди всичко е човек и страда от направеното. Работим отблизо с техническия департамент на АСВ и се стараем да израстваме откъм всяка една гледна точка. Всеки съдия прави по близо 300 отсъждания на мач и трябва да бъде максимално най-подготвен, колкото и напрегнати и стресиращи да са последните минути. Искрено се надяваме повече да не се случва нищо подобно, за да можем да се наслаждаваме на това, което ни обединява - баскетболната игра”