Щангистът ни Иван Димов спечели сребърен медал по време на състезанието за Световната купа, което се проведе в Доха, Катар.

Родният тежкоатлет се включи в надпреварата в по-горната за него категория до 67 кг, като в изхвърлянето се справи последователно със 133, 137 и 140 кг, което му отреди 2-о място в подреждането

В изтласкването Димов се нареди 5-и, след като успешно вдигна 155 и 160 кг, но не успя при последния си опит на 165 кг.

По този начин сопотненецът, който е европейски шампион от миналата година в Тирана, събра двубой от 300 кг, който беше достатъчен, за да му осигури сребърното отличие в състезанието, както и 500 долара от наградния фонд.

Шампион в надпреварата, която е и квалификация за Олимпиадата в Париж през 2024 година, стана представителят на КНДР Джу Уон И, който събра двубой от 317 кг (139+178).

На Световната купа по вдигане на тежести в Доха ще имаме и още едно българско участие, като в неделя (10 декември) европейският и световен шампион Карлос Насар ще вдига в категория до 89 кг.

Катя Адърска, бившата директорка на Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" в гр. Сопот, в която Иван завършва своето средно образование, написа в профила си във Фейсбук, че се гордее с успехите на шампиона по щанги.

"Наш възпитаник е тежкоатлет, с когото се съобразяват състезателите от цял свят. С втори резултат от двете движения, Иван е сребърен медалист! Браво, Иване! Ти прославяш България, Сопот, ПГ "Ген. Владимир Заимов", пише Адърска.