Колко гола ще бъдат отбелязани в мача? Тази тема е сред любимите на любителите на футболни прогнози. А защо само футболни? Въпросът може да се зададе по различни начини в зависимост от спорта, за който се отнася. Колко точки ще реализират двата отбора в баскетболна среща? Колко точки ще бъдат реализирани във втория гейм на избран от нас волейболен двубой? Колко сета и гейма ще изиграят Медведев и Зверев в тенис сблъсък за Големия шлем? Последният пример може би не се отнася точно до резултатност, а до продължителност, но така или иначе отново залага на принципа Под-Над. Множество такива варианти предлага и букмейкърът Alphawin, като коефициентите за тези пазари могат да се нагласят според предпочитанията на потребителя. Или както е модерно да се казва - да се къстъмизират, за да открие играчът подходящата за него линия на резултатност. 

Повече от 2 гола или по-малко от 3? 

С други думи, това е стандартната разделителна 2,5 при залози от този вид. Тъй като няма как да се отбележи половин гол, то Под 2,5 означава, че се прогнозират по-малко от три попадения, а Над 2,5 - повече от две попадения. При голяма част от футболните срещи коефициентите за двата варианта са ако не равни, то са много близки малко под 2,00. Едната ставка може и да надхвърля 2 към 1, но е невъзможно това да се отнася и за двете. Възможно е обаче при среща, за която се очаква ниска резултатност, възвръщаемостта да падне до 1,50, дори 1,40 за Под 2,5 а за Над 2,5 да скочи доста над 2,00. При такова съотношение е ясно кой е по-вероятният изход, но той не носи чак толкова примамливо изплащане. А алтернативата пък е твърде рискова. При такъв мач може да се измести головата линия, за да се променят и стойностите от двете страни. Ако се избере разделителна 1,5, то тогава Под може да излезе около 2 към 1, а Над да се приближи към същата стойност. Това къстъмизиране е напълно достъпно в менюто на новия букмейкър Alphawin за търсене на коефициенти, които смятаме за по-изгоди. 

Можем да дадем и отсрещния пример - мач, от който се очаква резултатност над средната, ще носи по-добро изплащане при успешна прогноза за по-малко от 3 гола, отколкото за повече от 2. Там също е вариант да се търси алтернативна линия. Може да се залага и на точен брой голове, което увеличава печалбата неколкократно, но също така е и доста по-трудно да се познае. 

А как да приложим тази стратегия в баскетбола? 

На принципа Повече/По-малко се правят предвиждания и за други спортове. При баскетбола това е и реалистичният вариант да се даде успешна прогноза. Изглежда немислимо да се уцели как в даден двубой например ще бъдат отбелязани точно 173 точки. Но да се предвиди, че ще бъдат повече от 170 или по-малко от 171 вече е по-обозримо. При играта с оранжевата топка освен това има и доста по-широкообхватна вариативност. Докато една футболна среща може да завърши с реализиране на между 0 и 7 гола например (много рядко се виждат повече), като това носи и значителни разлики в коефициентите, то при баскетбола в двубоя могат да се запишат между 100 и 200 т., като не са изключени изходи под и над този диапазон. Доста повече варианти, нали? Е, и това да се уцели правилната линия също е по-голямо предизвикателство, но можем да ползваме един ориентира - да се целим там, където стойностите Под и Над са близки.