Бившият вратар на Рейнджърс и Манчестър Юнайтед Анди Горам разкри, че му остава около половин година живот, след като през април беше диагностициран с нелечима форма на рак.

58-годишният бивш страж заяви в интервю за "Дейли Рекърд", че ще се бори, както никога досега, въпреки че отказва химиотерапия, която може да удължи живота му с допълнителни три месеца.

Горам, който има 43 мача за националния отбор на Шотландия, се е почувствал зле преди около седем седмици, като не е можел да яде и пие нормално. Първоначално игнорирал симптомите, а след като не успял да си се справи, посетил личния лекар

Изследванията показали нелечим рак, който вече се е разпространил в черния дроб, в единия бял дроб, в ребрата и в три от гръбначните прешлени. Легендарният вратар отказал химиотерапия, след като видял ефекта от това лечение върху бившата му съпруга Мириам при нейната борба с рака през миналата година.

"Лекарят ми каза: "Наслаждавай се на обичайното си ежедневие и се опитай да го изживееш възможно най-нормално". Болките не са толкова сериозни и се справям с тях. Все още мога да се виждам с приятели, да се срещам с фенове и да бъда себе си. Ще се опитам да остана възможно най-много. Единствената разлика за мен сега е, че бомбата тиктака и времето ми свършва", заяви Горам.

„Специалистът каза, че ако направя химиотерапия ще живея около девет месеца, а без нея – шест. След като видях какво се случи с Мириам, отказах. Обсъдих решението си с нея и сина ни Дани. Да се подложа на химиотерапия и да живея още три месеца с ужасно качество на живот? Не, благодаря. Мириам мина шест курса на химиотерапия и три на радиография. Беше адско. Тя обаче имаше шанс за живот и сега малко или много победи болестта. Проблемът при мен е наличието само на един изход“, допълни бившият вратар.

Анди Горам е легенда на Рейнджърс от 90-е години на миналия век, като за седем сезона на "Айброкс" печели пет титли на Шотландия, три национални купи и две купи на лигата.

През 1992/93 Горам получава наградите за най-добър играч в Шотландия за сезона и приза "Футболист на футболистите" от колегите си от Асоциацията на професионалните футболисти в страната. През 2001 година става и шампион във Висшата лига на Англия с Манчестър Юнайтед.