Волейболният отбор на Левски продължава борбата за 4-ото място в крайното класиране на редовния сезон в Суперлигата на България. Момчетата на Владимир Николов записаха 14-а победа, след като надделяха изключително драматично над Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:2 (25:22, 21:25, 27:25, 20:25, 15:13) в дербито на предпоследния 21-и кръг на редовния сезон, играно тази вечер пред над 700 зрители в зала "Христо Ботев" в столицата.

Така "сините" са на заветното 4-о място във временното подреждане даващо домакинско предимство в предстоящите плейофи с 14 победи, 7 загуби и 38 точки. За тяхно съжаление не всичко зависи от тях, а и от изходите на предстоящите срещи на отборите на Добруджа 07 (Добрич) и Монтана. В последния 22-и кръг от редовния сезон Левски ще гостува на Марек Юнион Ивкони (Дупница). Мачът е следващия петък (15 март) от 18,30 часа.

От друга страна Нефтохимик продължава да е на 3-о място с 14 победи, 6 загуби и 41 точки, но и мач по-малко, като все още има шансове да се бори за втората позиция. Вторият към момента ЦСКА също е с 15 победи и 5 загуби, но с 43 точки. В неделя (10 март) шампионите ще изиграят отложения си мач от 17-ия кръг - гостуване на Черно море (Варна). Срещата е от 17,00 часа. В последния 22-и кръг пък бургазлии са домакини на коравия тим на Пирин (Разлог). Този двубой е в сряда (13 март) от 18,30 часа.

На два пъти в първия гейм домакините Левски поведоха с 4 точки, но Нефтохимик се връщаше неизменно с точни сервиси. Смилен Мляков и Теодор Богданов водеха съотборниците си напред. Все пак, в края на частта "сините" успяха да покажат характер и да вземат гейма с 25:22.

В началото на втората част Левски поведе с 2:0 след грешки на Георги Братоев от сервис и на Николай Учиков в атака, но Нефтохимик веднага обърна до 5:2 в своя полза след силни изяви на Илия Петков и Учиков. Въпреки тайм-аута за Владо Николов, разликата нарасна до 8:2 след грешка в атака на влезлия като резерва за "сините" Гордън Люцканов, грешка и на разпределителя Делчо Раев и ас на Георги Петров. Резултатът стана 10:2 след отличен блок на Учиков и докосване при мрежата на Теодор Богданов. Левски успя да намали леко изоставането си до 14:9 след атака на Трифон Лапков и аут на Учиков, а след това до 16:12 след силен ас на Смилен Мляков. Преднината на шампионите дори бе стопена до 17:15 след нови две атаки в аут на Учиков и словенския посрещач Ален Джорджевич. Независимо от усилията на левскарите да стигнат до равенство, Нефтохимик задържа предимството до 23:21 след блок-аут на Учиков. В крайна бургазлии спечелиха гейма с 25:21 след две успешни блокади на Джорджевич и Петков и изравниха геймовете на 1:1.

Третият гейм стартира също по-добре за Левски, който дръпна с 3:1 след атака на Смилен Мляков и два поредни аса на Иван Петков, а след това с 6:2 след две успешни контри през центъра на Марк МакГивърн. Прекъсването, което поиска треньорът на Нефтохимик Николай Желязков, даде ефект и шампионите постепенно изравниха при 8:8 след грешки от сервис на Трифон Лапков и в атака на Иван Петров от "сините" и контра на Георги Петров. Това пък накара Владо Николов да поиска тайм-аут. При последвалото разиграване и атака на Иван Петров разпределителят на бургазлии Георги Братоев се приземи лошо, но остана в игра. Играта продължи точка за точка до 11:11, след което Нефтохимик поведе с 12:11 след контра блок-аут на Николай Учиков. Последва обрат и 15:13 за Левски след страхотен блок на разпределителя Делчо Раев срещу Теодор Тодоров последван от атака и блокада на Лапков. Постепенно шампионите от Бургас успяха да изравнят при 20:20 след ас на Николай Къртев. Двата тима продължиха да се борят за всяка топка и точка, като Нефтохимик стигна първи до геймбол при 24:23 след пусната топка на Георги Братоев. Левски го спасиха, а след това още една възможност за бургазлии, за да се стигне до 25:25. "Сините", все пак, измъкнаха гейма с 27:25 след силен ас на Иван Петров.

Четвъртата част започна равностойно до 4:4, след което Левски поведе с 6:4. Нефтохимик успя да изравни при 7:7 след ас на Илия Петков. Шампионите дори дръпнаха с 11:8 след грешка на Иван Петров от "сините" и два поредни силни блока на Николай Къртев. Двата отбора продължиха равностойно до 17:13 след нова силна атака на Николай Учиков и контра на Георги Петров. Бургазлии задържаха предимството си до 20:16. В крайна сметка Нефтохимик спокойно спечели гейма с 25:20 след блок-аут на Ален Джорджевич и вкара срещата в тайбрек.

Петият решителен гейм стартира отлично за шампионите от Нефтохимик, които поведоха с 5:1 след две отлични атаки на Николай Учиков и контра и блок през центъра на Илия Петков. Това принуди Владо Николов да вземе прекъсване за Левски. Въпреки това, разликата стана 7:2 след успешна блокада, този път на Николай Къртев. Размяната на полетата пък дойде при 8:4 за бургазлии след атака в аут на Иван Петров. Левски съумя постепенно да стопи пасива си до 11:10, а след това дори стигна до 12:12 след страхотна блокада на разпределителя Делчо Раев. "Сините" стигнаха първи до мачбол при 14:13 след атака на Марк МакГивърн и в крайна сметка спечелиха тайбрека с 15:13 след блок на шотландския център, а с това и мача с 3:2.

ГАЛЕРИЯ от мача ЛЕВСКИ - НЕФТОХИМИК 3:2 - ТУК!!!