Мъж от Кения се състезава в Откритото първенство по шах на своята страна, представяйки се за жена. Измамата му обаче е разкрита и всичките му победи са анулирани. 

За участие в женската част на шампионата "шахматистката" се регистрирала под името Милисънт Авуор. Той идвал на състезанията в традиционно мюсюлманско облекло и никаб с процеп за очите и не общувалс никого устно, отговаряйки на въпроси само писмено, съобщава Chess.com.

По време на турнира той два пъти победил бившата шампионка на състезанието Глория Джумба и най-силната шахматистка от Уганда Ампира Шакира, което предизвикало подозренията на съдиите.

Главният рефер Антъни Кионга обясни, че персоналът първоначално не се е намесил в ситуацията, смятайки, че си имат работа с православна мюсюлманка. След време обаче реферите забелязали, че играчът не ходи като жена и носи мъжки обувки.

Човек, спортист, шах, турнир, състезание, самозванец, никабцял екран
Шахматистът е студент в университета в Найроби Снимка: Chess.com

След четвъртата игра играчът бил отведен в отделна стая, където поискали личната му карта. Оказа се, че шахматистът е студент в университета в Найроби. Той призна, че се е представял за жена, за да спечели голямата награда от $3815 поради финансови проблеми. Естествено, веднага е елиминиран от турнира.

Тази година общият награден фонд на Kenya Open е 42 000 долара.

Превод: GlasNews