Българските паралимпийци ще получат увеличаване на финансовите награди за отличия от Паралимпийски игри. Поправката в Наредба номер 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица е факт и от днес на сайта на ММС и на Портала за обществени консултации е публикуван проектът за обществено обсъждане, чийто срок е едномесечен.

"Олимпийските игри са най-висшият спортен форум и успехите, постигнати на Игрите, са върхът в кариерата на всеки спортист. Именно затова с екипа ми направихме тази промяна", заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов.

Според промяната размерът на наградите, които се отпускат от ММС за призови класирания на Паралимпийски игри, е увеличен от 20% на 64% от наградите за призови класирания на летни и зимни олимпийски игри. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2022 година. Повишеният размер на наградите на състезателите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на атлетите.

Голям българин, шампион! Но за държавата 20% човек

По сега действащата Наредба номер 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица премията за паралимпийците е 20%, а за световни и европейски първенства - 64%.

"Постъпилите предложения са разумни и необходими с оглед постигане на оптимална справедливост при определяне на премирането на спортистите, постигнали призови класирания на Паралимпийски игри, съотносима с техните постижения. Обоснована е необходимост, размерите на еднократните парични награди на спортисти - медалисти и призьори от Паралимпийски игри, да бъдат установени при спазване на определена пропорционалност и съотносимост с еднократните парични награди на спортисти - медалисти и призьори от Олимпийски игри. Очакваният резултат от приемането на наредбата е премиране с парични награди на най-значимите постижения в най-престижния международен форум за спортисти с увреждания, като по този начин се стимулират спортистите, издигащи престижа на българския спорт", са мотивите за промяната в Наредба номер 5.

Проектът не предвижда разходването на допълнителни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата, необходими за изплащане на наградите, като функция на провежданите състезания от международния спортен календар, ще бъдат предвиждани в бюджета на ММС, пише gong.bg.

Това е първата поправка в Наредба щ 5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. В същия размер се запазват паричните награди на параатлетите за световни и европейски първенства. В едномесечния срок за обществено обсъждане всички федерации, клубове и заинтересовани лица могат да направят предложения.