Новак Джокович ще бъде депортиран от Австралия.

Министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук се възползва от правото си отново и този път окончателно отмени визата на сърбина и така той няма да играе на Australian Open.

В съобщение на министерството му се казва:

"Днес упражних властта, дадена ми по член 133С (3) на Миграционния акт и анулирах визата на мистър Новак Джокович. Решението се базира на здравни основания и такива, свързани с реда в страната.

В обществен интерес бе то да бъде взето.

То следва стриктно правилата и не влиза в конфликт със съдебното решение от 10 януари тази година, което бе взето на процедурни и документални основания.

Запознах се с всички документи и информация по случая, преди да произнеса решението си". 

Първата реакция от екипа на Джокович е, че те отново ще обжалват. Но ще имат ли време да го направят?

Рано сутринта в понеделник започва Australian open, а Новак е поставен под №1 в схемата и вече бе изтеглен в жребия срещу сънародника му Миомир Кецманович.

Пролбемите пред сърбина далеч не свършват дотук, защото той е заплашен от затвор до 3 години по сръбските закони.

Световният №1 в тениса е нарушил карантинните мерки за заразени с коронавирус, след като вече призна, че на 18 декември е дал интервю в Белград за френското издание L'Equipe, за да не разочарова журналистите, въпреки че е знаел, че има положителен тест.

"Ако се окаже, че е нарушил правилата, решенията ще се вземат от съответните органи, които отговарят за тяхното прилагане. Ако си с позитивен резултат, трябва да се изолираш. Не знам подробности за това кога той е получил резултатите, кога е направил теста...Има някои "сиви" петна в целия случай. Отговорите трябва да даде самият Новак", обяви сръбският премиер Ана Бърнабич.

Според "The Guardian" сърбинът е изложен на три години затвор в страната си за това, че е нарушил член 248 от сръбския Наказателен кодекс, за което го очакват глоба или три години затвор. Вече се говори за евентуална ефективна присъда за сърбина.

Според щаба на тенисиста, Ноле е дал положителен тест за ковид на 16 декември, а на 17, 18 и 22 е имал публични изяви в сръбската столица. Очаква се окончателното решение на министъра по имиграцията на Австралия Алекс Хоук, който обмисля дали да не анулира за втори път визата на Джокович и той да бъде депортиран в родината си.

Германското издание "Шпигел" и "Ню Йорк Таймс" откриха и несъответствия в теста на Джокович. Журналистите Антъни Галоуей, Пол Сакал и Бен Груб казват още, че Новак може да получи присъда до пет години затвор и по австралийските закони.

"Максималното наказание за даване на неверни показания по Закона за престъпленията е пет години затвор", се казва в публикуваната информация. Утежняващо обстоятелство са и грешните данни, че не е пътувал в последните 14 дни до трета страна, които са попълнени в травел декларацията му за влизане в Австралия.

Властите в Испания също започват разследване срещу световния №1, съобщи радио Cadena Cоре. Той е пътувал до Марбея в края на декември, а испанската прокуратура иска да разбере дали е влязъл нелегално в страната, тъй като е неваксиниран. Според данните от теста му той е бил заразен на 16 декември, но е пътувал за Марбея на Коледа, което е неспазване на карантинния срок от 14 дни и в Сърбия, и в Испания към онзи момент.

Той ще бъде глобен или дори - съден и в двете страни, ако се окаже, че тестът му наистина е бил положителен и той не е спазил карантината. Ако обаче иска да избегне делата, трябва просто да признае, че тестът му е фалшив. В този случай обаче може да получи доживотна забрана да влиза в Австралия.

Джокович призна: Невярна ми е ковид декларацията! Какво следва сега?