Гарата в Стара Загора вероятно няма да носи обещаните при първата копка зелени елементи. Вместо това, НКЖИ излезе с позиция, в която се застъпва за оригиналния в проекта жълт цвят. Става дума за едва четири цветни елемента с чисто декоративна функция по фасадата.

Жълтият цвят върху фасадата на реновираната старозагорска жп гара разгневи феновете на местния ПФК "Берое" преди дни. В социалните мрежи те припомниха, че точно преди години тогавашният министър на транспорта Росен Желязков е обещал проектантското решение да бъде променено и фасадата да бъде решена в зелено, какъвто е цветът на старозагорския отбор.

В социалната мрежа има и множество призиви за протестна акция на футболните фенове. Единствен социалният антрополог Илиян Илиев напомня, че оцветяването на гаровите фасади е в синхрон с изискванията за пътна сигнализация в БДЖ и безопасност на движението.

Сега от Сдружението на старозагорци в София също покпредпят позицията с декларация. Според тях обаче основният мотив за зелена гара далеч не е футболен.

За добро или не в много градове футболните фенове са далеч по-активни от останалите граждани и те винаги имат твърда позиция.

Но има ли футболен привкус казусът?

„След като по фасадата ще има цветни акценти, би следвало с тях да се потърси идентичност. Символът на Стара Загора е зеленият цвят. Такова е знамето на града ни. Такова е Аязмото, липите, градският транспорт, табелите по улиците, градският вестник... Та дори и идентичността на прочутата старозагорска пивоварна.

Нека не забравяме, че Стара Загора е уникална с това да има професионален футболен клуб, който изразява и популяризира цялото това наследство. Това не е просто клуб, а част от културната традиция на града.

Един прост пример: в Стара Загора често има опера на стадиона, а запалянковците станаха част дори от една знакова репетиция на операта в наскоро излезлия документален филм за „Берое“ “, пише в декларацията на Сдружението.

"Дори и да твърдите, че гарата е жълта, защото такива са цветовете на НКЖИ, нищо не пречи, пред гарата просто да имате своето знаме - както на всякакви други гари. Надяваме се, тогава не се каните да направите и новоремонтираната гара в София също жълта, например. Или пък да пребоядисате в жълто достолепната гара Варна.", допълват още те.

Дали проблемът е, че гарата няма да е зелена или ще е точно жълта не става ясно.

Факт обаче е, че футболният Ботев Пд е сред основните дразнители на местните привърженици. Както е известно, пловдивчани играят с жълто-черни екипи. И вероятно гледат с насмешка на казуса.

А не е ясно дали няма да предпочетат да се придвижат до Стара Загора за дербито на Тракия с Берое именно с влак, ако новата гара наистина е с жълти мотиви...