Футболната асоциация на Украйна поиска от ФИФА Иран да бъде изхвърлен от Световното първенство в Катар. Решението е било взето на заседание в първия ден на новата седмица.

Иран е обвинен в доставка на оръжия на Русия, за да помогне с текущата им инвазия в Украйна и в нарушаване на членове 3 и 4 от устава на ФИФА относно човешките права и борбата с дискриминацията, предава Daily Mail.

Изпълнителният комитет на украинската асоциация публикува изявление в понеделник следобед, което гласи:

„Вземайки предвид медийната информация за систематичните прояви на нарушения на човешките права в Иран, които биха могли да нарушат принципите и нормите на Хартата на ФИФА.

Вземайки предвид резолюция 22.31 на Съвета за сигурност на ООН относно налагането на санкции на Иран и предполагаемото участие на Иран във военната агресия на Руската федерация срещу Украйна, ние се обръщаме към ФИФА с предложение да разгледа възможността за изключване на националния отбор на Иран от Световното първенство по футбол през 2022 г.“

Този призив идва само дни след като изпълнителният директор на Шахтьор Донецк Сергей Палкин също призова Иран да бъде изхвърлен и заменен от Украйна на тазгодишния турнир. 

Украинската столица Киев беше ударена от ирански дронове „камикадзе“, разположени от руската армия по-рано този месец.  Президентът Володимир Зеленски заяви, че седем такива дрона са били свалени, докато САЩ заявиха, че Иран е разположил военни експерти в окупирания от Русия Крим. 

Палкин пусна отговора си на атаките с дронове миналата седмица в Туитър, като написа: „Докато иранското ръководство ще се забавлява, гледайки как националният им отбор играе на Световното първенство, украинците ще бъдат убити от ирански дронове и ирански ракети.

Почти 250 такива дрона вече са атакували мирни градове на Украйна. Всеки от тях е произведен и доставен от иранските власти. 

„Ирански инструктори и военни пряко обучаваха и ръководеха изстрелванията на дронове, които разрушаваха домове, музеи, университети, офиси, спортни и детски площадки и, най-важното, убиваха украинци, включително деца - деца, които също мечтаеха да видят своя национален отбор на Световната купа. 

„Футболен клуб Шахтьор призовава ФИФА и цялата международна общност незабавно да забранят на националния отбор на Иран да играе на Световното първенство за пряко участие на страната в терористични атаки срещу украинци.

Това ще бъде справедливо решение, което трябва да привлече вниманието на целия свят към режим, който убива най-добрите си хора и помага да се избиват украинци. Овакантеното място трябва да бъде заето от националния отбор на Украйна, който доказа, че е достоен за участие в Световното първенство.

При неравностойни условия с другите национални отбори по време на плейофите, те играха със сърцето си.

Това решение е исторически и спортно обосновано. Призовавам всички да се присъединят към натиска върху футболната бюрокрация. Достатъчно е да повтаряме грешките от Мондиал 2018 в Русия, криейки се зад празната теза, че спортът е аполитичен.

Подпомагането на участието на терористи в Световното е политика. Време е да се сложи край на подобна политика“. 

Иран завърши на първо място в своята група, за да се класира за Катар с лекота, докато Украйна беше победена от Уелс във финала на плейофа през юни. 

Иран трябва да се изправи срещу Англия в първия си мач на Световното първенство на 21 ноември, преди да се изправи срещу Уелс и Съединените щати в група B.