Зимните олимпийски игри в Пекин започнаха със странен инцидент: местен служител по сигурността, носещ червена лента, нападна и бутна холандски репортер, който се опитваше да нап рави репортаж.

Журналистът Шьорд Ден Даас е бил на живо по холандския телевизионен канал NOS в петък вечерта по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри, когато китайски служители по сигурността го заобиколиха и един от тях започна да крещи и да блъска репортера.

Ден Даас се опита да не реагира и да продължи репортажа, след което охранителят насила избута репортера от кадър.

Видео от инцидента беше показано в Twitter от холандската телевизия NOS и бързо събра хиляди харесвания и ретуитове.

Този инцидент е още един пример за нетолерантността на комунистическия режим към свободната преса. Официалните репресии и злоупотреби от страна на китайските власти доведоха до много противоречия относно Зимните олимпийски игри и накараха някои страни да бойкотират събитието.

Туитът на NOS гласи, че Ден Даас е успял да възобнови репортажите си в ефир минути след като охранителят го нападнал. Но инцидентът бързо привлече международно внимание.

Зимните олимпийски игри са източник на интензивни международни противоречия от много месеци. Миналата година САЩ и редица западни съюзници обявиха дипломатически бойкот на игрите в знак на протест срещу зверствата на китайския режим срещу уйгурските мюсюлмани в Синцзян и други злоупотреби на други места.

Докато някои наблюдатели похвалиха жеста, други твърдят, че дипломатическият бойкот е до голяма степен символичен жест, като се има предвид, че спортисти, рекламодатели, медии и посетители от много страни така или иначе са дошли в Пекин.

Някои експерти също поставят под въпрос ефективността на бойкот, който не включва изключително широка коалиция от държави, като тази, която бойкотира Олимпийските игри в Москва през 1980 г., когато Съветският съюз изпрати войски в Афганистан.