Латвийското крило на Барселона Роландс Шмитс се превърна в една от приятните изненади в състава на каталунците в последно време. 23-годишният баскетболист за първи сезон не е преотстъпен другаде, а в последните два мача от Евролигата получаваше вот на доверие от Светислав Пешич и го оправдаваше, завършвайки с по 10 точки срещу Макаби (Тел Авив) и Гран Канария.

Великият сръбски треньор похвали приноса на Шмитс, но в същото време намери и начин да се пошегува с 207-сантиметровото крило.

“Попитах го дали има приятелка, а той ми отговори с “да”. Обясних му, че ако продължи да тренира по същия начин, по цял ден и то всеки ден, има голяма вероятност вече да няма приятелка. Баскетболът е баскетбол. Той е много амбициозен и се представя с постоянство в тренировките. Много съм доволен от отдадеността му. В момента той е много важен играч за нас”, каза 69-годишният Пешич.

23-годишният Шмитс премина в Барселона през 2017 година, но моментално бе преотстъпен на Фуенлабрада, откъдето всъщност “блаугранас” го привлякоха. През настоящия сезон обаче той се пребори за място в ротацията на Пешич.