Носителят на купа "Странджа" за 2018 година Петър Белберов се класира за финала при най-тежките в тазгодишното 70-о издание на надпреварата в столичната зала "София". В полуфинален сблъсък в категория над 91 килограма Белберов победи Лука Пратлячич (Хърватия) с 5:0 съдийски гласа (29:28, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27).

Двамата подходиха по-предпазливо в първите минути на ринга, като никой не искаше да поема рискове в началото. В 1:30 минута българинът наелектризира многобройните си почитатели в залата с много добро ляво кроше, като през първата част никой не направи заплашителен удар с дясна ръка. Белберов обаче по-добре я ползваше с ниски удари в тялото на опонента си.

Надлъгването продължи в следващия рунд, като носителят на купа "Странджа" внимателно преценяваше моментите, за да пусне левия си прав, защото хърватинът бе по-висок и имаше предимство в обхвата.

Въпреки че нямаше отчетливи и паметни попадения на сметката си, Белберов контролираше разположението на двамата на ринга и поставяше повече под напрежение опонента си.

Двамата започнаха по-агресивно последния рунд и размениха по кроше, а иначе в бързината си удариха три пъти главите. Белберов започна да атакува повече зад водещия си ляв прав, като 68 секунди преди края хърватина трябваше да получи лекарска помощ за разкървавен нос. Българинът започна да цели тялото му от близка дистанция, а секунди преди финалния гонг пласира и чудесно дясно кроше.

В спора за златото утре Белберов ще излезе на ринга срещу 19-годишния талант Ричард Торес-младши (САЩ), който победи Махамад Абдулаев (Азербайджан) също с пълно съдийско единодушие в другия полуфинал (30:27, 30:27, 30:27, 30:26, 30:27).

Торес, който се боксира с обратен гард, е двукратен шампион на САЩ, а през 2016 година спечели бронз на Световното първенство за юноши.

Белберов, който вчера навърши 29 години, се стреми към четвърти пореден триумф на международния турнир по бокс "Странджа".