Американската баскетболна звезда Бритни Гринър е била освободена от руски затвор, написа в "Туитър" президентът на САЩ Джо Байдън.

"Преди няколко секунди говорих с Бритни Тя е в безопасност. Тя е в самолета. Тя се прибира вкъщи", написа американският президент, показвайки и снимки от Овалния кабинет с нейната съпруга Шерел Гринър.

Бритни Гринър беше задържана през февруари на руско летище заради носене на масло от канабис.

Руски съд я обвини през август за контрабанда на наркотици и я осъди на девет години затвор.

Съединените американски щати и Русия сключиха съгласие за размяна на затворници, като това включва американската баскетболна звезда Бритни Гринър, обявиха в четвъртък медиите в САЩ.

Размяната на Гринър с руския търговец на оръжие Виктор Бут вече се е състояла на летището в Абу Даби, потвърдиха от Вашингтон и от руското Министерство на външните работи, цитирани от всички световни агенции.

Руският трафикант на оръжие Виктор Бут, известен като "търговеца на смърт", беше затворник в САЩ повече от 10 години, където излежаваше 25-годишна присъда.

Американски служители работят от месеци, за да осигурят освобождаването на баскетболистката, и пуснаха своята "съществена оферта" за размяна на Гринър с Бут през лятото.