Най-големият последовател на стоицизма в снукъра Макр Селби влезе в историята на джентълменския спорт с успех 18:15 във фантастичния финал на Световното първенство в "Крусибъл" срещу Шон Мърфи.

"Той е като супер гранит. Познавам го от 9-годишен и винаги е бил такъв, за мое съжаление. Той ме пречупи вчера в мач от такъв калибър и вероятно това си оказа решаващото влияние. Животът беше много тежък през последната година заради коронавируса. Огромни благодарности за всички зрители днес, защото за тях също годината е била много трудна. Спортът е нищо без фенове и сме много въодушевени да имаме пълен капацитет днес. Заради вас се съживих днес, благодаря. Крис Хенри с нищо не ми помогна днес (смее се). С него работим от 2013-а и му благодаря за всичко, но утре си уволнен. Спечелихме много турнири и сме много близки. Разочарован съм, но пък се радвам, че участвах в страхотен мач", каза невероятният Шон Мърфи след края на срещата.

"Невероятно е това, което се случва. Ще ми се да бях говорил преди Шон, защото той направи фантастична реч. Страхотна мечта, която имах, да бъда сравняван с другите четирикратни шампиони. Шон игра фантастично през целия мач, страхотен играч и страхотен посланик на играта, радвам се да го видя отново на най-високо ниво. Беше трудно преди няколко години, беше ми тежко, семейството ми беше до мен в тези моменти неизменно. Благодаря и на Шон, че отвори вратата на Крис Хенри за другите играчи като мен.

Треньорът направи чудеса с моята увереност по време на играта. Той сигурно е спечелил вече 50-ина турнира през последните месеци. Надявам се някой ден да се върна на първо място в света, сега съм на правилната посока", каза новият световен шампион Марк Селби, пише Спортал.

Веселяка от Лестър получи най-ценната титла в джентълменския спорт от Бари Хърн, който се оттегля от поста председател на World Snooker, но остава завинаги човека, извел снукъра до най-високата международна сцена. Селби заслужи и чек за 500 000 паунда, както и прозвището четирикратен световн шампион - само Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан и Джон Хигинс са покорявали "Крусибъл" толкова пъти.

Мърфи не можа да подобри рекорда за най-голяма пауза между две спечелени световни титла, след като през 2005-а я заслужи за първи път. Върховото постижение в това отношение остава дело на Марк Уилямс (2003-2018), но Магьосника заслужава единствено аплодисменти за цялостното си представяне в шефилдския "театър на мечтите", макар за трети път да загуби финал.