Тъжно е, когато видиш едно място занемарено, знаейки какво е било преди. Времето не прощава.

Сигурно така се чувстват жители на първомайското село Искра, минавайки през някогашното волейболното игрище. Място с много история, а защо не и с бъдеще.

Безспорно спортната площадка край реката е една от емблемите на селото. Искра има голяма история във волейбола, за която сме ви разказвали преди. А е хубаво това да се съхрани по един или друг начин.

40 години, откакто цяла България научи за село Искра

Няма искренец, който да няма роднина, минал с екип през игрището, или самият той не е.

Преди е имало 8 сенки на един играч от уникалното осветлението на съоръжението за времето си, а сега е надвиснала тъмнина.

Казват, че хората със собствените ръце са носили камъни от реката, за да се изгради. В онова време обаче наистина се е градяло, а не като сега. Все пак не е само времето, но и до хората.

Тази година се навършват 60-години от създаването на площадката. Добре би било тя да възвърне стария си облик, дори и не напълно. За начало разчистването ще е важна стъпка. Нататък става по-лесно. Може да се помисли за частичен ремонт - както на игрището, така и на съблекалните.

Има варианти да се практикуват няколко вида спорт на площадката, а другата й функция да е музей. Историята трябва да се помни и пази!

Познавайки енергията и духа на искренци, едва ли това тресавище ще го има още на пролет. Така че, очаквайте продължение...