Напрежението между спортният министър Радостин Василев и ръководството на БФС продължава. Този път е възможно дори да се стигне до отнемане на лиценза на футболната централа.

Василев, който на няколко пъти публично подкрепи претендента за президентския пост Димитър Бербатов, отправи последно предупреждение към Борислав Михайлов и компания.

Във Фейсбук спортният министър бе категоричен, че БФС трябва да представи на ведомството гласуван на конгрес бюджет, като в противен случай лицензът ще бъде отнет.

Крайният срок, поставен от Василев, е 25 май.

"Днес изпратих официално писмо до Българския футболен съюз, с което ги уведомих, че трябва да предоставят в срок до 25.05.2022 г. всички документи съгласно чл. 30, ал. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), а именно - отчет за изпълнение на 4-годишната програма, финансов отчет за предходната година и приет бюджет за текущата година, както и актуализация по чл. 30, ал. 1 от ЗФВС, ако има такава.

В писмо с изх. № 1-5-85 от 24.03.2022 г. БФС представи пред ММС бюджет за 2022 г., одобрен с решение на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз" с Протокол №3 от 01.03.2022 г., който не е приет от Общото събрание (Конгрес) на централата, съгласно чл. 36, ал. 1, т. 10 от Устава на БФС и чл. 25, ал. 1, т. 9 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

В тази връзка изисках Българският футболен съюз да представи в деловодството на Министерството на младежта и спорта приет от Общото събрание бюджет на БФС за 2022 г. на хартиен и електронен носител в срок до 25 май.

Изискването на министъра поставя в затруднено положение БФС, защото функционирането на централата на практика е замразено заради жалбите от екипа на Димитър Бербатов.

Докато съдебните битки се точат, няма как да бъде свикан конгрес, на който да се приеме бюджет. Спорна остава и темата дали на сбирката отново да се избира президент на БФС.

Както е ясно, Димитър Бербатов си направи алтернативен конгрес и се самообяви за президент на футболната централа, но до момента съдът не е приел като легитимни документите му за подобен акт.