Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно участието си на турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло, побеждавайки 15-ия поставен в схемата Николоз Басилашвили. Двубоят завърши при резултат 2:0 (6:3, 2:0 след отказване на грузинския тенисист).

Българинът стигна до осминафиналите миналата година, като отпадна от Рафаел Надал, п рип омня gong.bg. Досега през сезона той има три участия на четвъртфинали - в Мелбърн (полуфинал), Делрей Бийч и Индиън Уелс.

I сет

Гиргор стартира отлично и с два първи сервиса по диагоналите и грешка от форхенд на Басилашвили преди това дадоха убедителен аванс на българина от 40-0. Страхотен форхенд по правата на Гришо, докато тича, даде добро начало на срещата - 1:0. Димитров посрещаше много зад основната линия и не можа да върне два от началните удари на грузинеца, а пък негова грешка от бекхенд спомогна на съперника да дръпне с 40-0. Хубав бекхенд и последвал атрактивен форхенд на Григор намали изоставането му, но Басилашвили затвори гейма с любимата си комбинация от скъсен диагонал, с който отвори корта за завършващ форхенд - 1:1.

Димитров продължи с добрата си игра на сервис и гарнирано с ас взе второто си подаване в мача. Българинът пласираше добри ретури и влизаше в разигравания, но отново изостана с 40-0 и успя да вземе само една точка на сметката си - 2:2.

Българският тенисист спечели лесно и третото си подаване на нула, завършвайки със страхотно воле. Непредизвикана от бекхенд грешка лиши Григор от възможността да пробие, само че веднага след това получи втори брейк-бол. Стигна се до трето равенство, но Басилашвили даде трети шанс за пробив с грешка от форхенд и вече от него българинът се възползва, за да поведе с 4:2. Димитров успя да спечели подаването си умело и затвърди пробива, подлагайки под натиск Басилашвили.

Грузинецът дръпна с 40-0, но Димитров го препарира с технична къса от бекхенд от доста зад основната линия. Непредизвикана и двойна грешка на 15-ия поставен вкара гейма в дюс, но все пак две сбъркани отигравания на Гришо направиха резултата 5:3. Димитров за пореден път показа отлични показатели на първи сервис и дръпна в десетия гейм с 40:0. Последва ново добро подаване и спечелване на сета.

II сет

Григор поведе с 30:15, разминавайки с форхенд неуверено излезлия на мрежата съперник. Басилашвили отново направи грешка и се стигна до два брейкбола, но за съжаление Димитров не можа да се възползва от тях, като във втория случай прати бекхенд в мрежата. Страхотно разиграване бе завършено с форхенд-уинър по правата от българина и той си изработи трети шанс за пробив, а противникът му го осигури с двойна грешка - 1:0.

Гришо направиха ситуацията 40:0, при което малко изненадващо Басилашвили реши да се откаже от продължаване на двубоя. Причината не бе ясна и очевидна, но все пак превъзходството на Димитров така или иначе беше подчертано и той записа бърза и безупречна победа - 6:3, 2:0 за само 45 минути игра.