Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе в  Меджлиса предложение, предвиждащо изпращане на войници от турската армия в Катар, за да помогнат за опазването на реда и сигурността по време на световното първенство по футбол, което ще се проведе от 18 до 21 декември в тази страна, съобщиха турските медии.

По информация на турската медия "Хабер61" участието на турските войници (наричани в Турция "Мехметчик") ще бъде в рамките на "Операция Щит" на Световното първенство и е по заявка на въоръжените сили на Катар и на правителството. Очаква се на първенството да присъстват над 1 милион души.

Турските войници ще бъдат отговорни за сигурността на първенството заедно с въоръжените сили на още 6 страни - САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Пакистан.

Предложението на президента предвижда турският парламент да одобри мандат за изпращането на турските войници в Катар за срок от 6 месеца. Освен войници, Анкара ще изпрати над 3 хиляди полицаи за охраната на световното първенство и борба с безредиците в Катар. Турските полицаи ще бъдат под турско командване. Твърди се, че издръжката ще се поеме от Катар. 

Предложението бе внесено на първото заседание от есенната сесия на турския парламент, която бе открита днес. Предвижда се то да бъде подложено за гласуване на заседание през следващата седмица.

В Катар има турско военно присъствие от 2014 г., когато бе подписано споразумение между Анкара и Доха за военно обучение, отбрана и военна промишленост.