Днес бе теглен жребият за юбилейното 70-о издание на най-стария в Европа боксов турнир "Странджа". Около 350 участници, сред които 32-ма българи, ще се впуснат в ожесточено съревнование за купата в столичната зала "София" между 14 и 19 февруари.

Любопитното от жребия е, че много от българските състезателки се изправят срещу представителки на Индия в първите си двубои. Първата сесия сблъсъци за деня започва в 15:00 часа, а в 18:00 часа днес е официалното откриване на турнира в залата.

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински е поканил по случай юбилея всички предишни носители на купа "Странджа", които ще бъдат наградени за постиженията си и приноса си към спорта.

Ето какво отреди жребият за българските боксьорки:
ЖЕНИ

Категория до 75 кг

Добромира Георгиева се класира без игра на четвъртфиналите, където ще срещне победителката от полско-шведския сблъсък Агата Качмарска - Лове Холгерсон. Двубоят на Георгиева е във втората сесия на 17 февруари, започваща в 15:00 часа.

Категория до 64 кг
Европейската шампионка Мелис Узунова се изправя срещу сериозна опонентка в лицето на индийката Пвилао Басуматари още в първата сесия от 15:00 часа на 14 февруари в осмия мач на ринг "В". Ако българката победи, ще срещне хърватката Мария Маленика на четвъртфиналите.

Категория до 60 кг
Европейската шампионка от София 2016 Деница Елисеева ще срещне швейцарката Сандра Бругер в първата сесия от 15:00 часа на 14 февруари, а мачът е шести на ринг "А". Ако преодолее първото си препятствие, българката ще излезе срещу англичанката Пейдж Никол Мърни в осминафинална битка.

Другата ни сънародничка в категорията Аслъхан Мехмедова, която е сребърна медалистка от Европейското за девойки в София 2017, започва направо от осминафиналите и ще се изправи също срещу индийка - Неераж. Битката е на 15-и февруари от първата сесия в 15:00 часа.

Категория до 57 кг
Звездата ни в дивизията Станимира Петрова открива кампанията си направо от четвъртфиналите на 17 февруари в сутрешната сесия, започваща от 11:00 часа. Тя ще се боксира с победителката между Рамила Али (Сомалия) - Исамари Акино (САЩ).

Марина Сивенова започва още на 14-и срещу румънката Лакрамиоара Периоч в третия мач от втората порция двубои на ринг "В".

Категория до 54 кг
Златислава Чуканова се изправя срещу румънката Клаудия Мария Нехита в първата битка на ринг "А" на 14 февруари от 15:00 часа, а при победа ще излезе на четвъртфиналите срещу сериозната индийка Меена Кумари Деви Маиснам.

Друга българка в категорията Елина Георгиева се бие във втория двубой за деня веднага след Чуканова, а опонентката е Айра Вийегас от Филипините. При успех Георгиева ще срещне австралийката Тайлах Робъртсън от Австралия на четвъртфиналите на 17 февруари във вечерната сесия.

Третата ни представителка в дивизията Розалия Пайчева започва направо от четвъртфиналите и ще се боксира на 17 февруари във вечерната сесия срещу Екатерина Сичева от Русия.

Категория до 51 кг
Единствената българка в категорията Мартина Маринова започва на 15 февруари в първата сесия от 15:00 часа срещу италианката Камила Фада, а след това евентуално ще срещне Айкатерини Куцогергопулу от Гърция или Ангелика Кжищофорска от Полша на четвъртфиналите на 17-и следобед.

Категория до 48 кг
Севда Асенова открива кампанията си в турнира на 18 февруари следобед срещу победителката от оспорвания сблъсък между рускинята Екатерина Палцева и филипинката Хосие Габуко.
В долната половина на схемата пък е Еми-Мари Тодорова, която също на 18-и следобед в другия полуфинал ще срещне победителката от индо-италианския двубой Маню Рани - Роберта Бонати.