Повечето от месото, което хората ще ядат през 2040 г. няма да идва от заклани животни, сочи доклад, който прогнозира, че 60% ще бъде създавано в лаборатории или ще бъде заменено от растителни продукти, които изглеждат по същия начин и имат същия вкус, пише в. „Гардиън“.
Докладът на глобалната консултантска фирма „AT Kearney“, базиран на интервюта с експерти, подчертава тежкото влияние върху околната среда на конвенционалното производство на месо и опасенията на хората за състоянието на животните при индустриалното им отглеждане, предаде БНР.
„Огромната животновъдна индустрия се смята от мнозина за ненужно зло“, се казва в доклада – „С предимствата на новите веган заместители и създадено в лабораторни условия месо над конвенционалното производство е единствено въпрос на време да се достигне значителен пазарен дял“.
Конвенционалната месна индустрия отглежда милиарди животни и е в размер на 1 трилион долара годишно. Но ефектът върху околната среда се подчертава от скорошни научни изследвания – от вредните емисии до унищожаването на диви хабитати за земеделски земи и замърсяване на реки и океани.
Прочетете още
- 16:00 Камери уловиха жена да краде в пловдивски магазин – собственикът я изгони ВИДЕО
- 10:57 Жена задигна козметични продукти от дрогерия в Пловдив, издирват я СНИМКИ
- 15:00 Мъж опита да открадне продукти, докато плаща бира в магазин СНИМКИ
- 12:00 Мъж засне камион, готов да разтовари боклук край поле в Нови Искър ВИДЕО