На достолепната 91-годишна възраст свищовският гинеколог д-р Борислав Апостолов все още практикува своята професия и продължава да бъде търсен за прегледи или съвети, пише retro.bg
Д-р Апостолов е най-възрастният гинеколог в дунавския град, а благодарение на опита си и познанията в сферата на медицината е измислил своя формула за дълголетие. Още от младите си години, след преместването си в Свищов, лекарят започва да спортува редовно преди отиване на работа. Увлича със себе си и свои колеги, с които всяка сутрин в 5 часа изкачвали баири и правели гимнастика. Постепенно започнали да правят и обиколки на стадиона. Наскоро разбрал колко полезни били всъщност тренировките, защото след операция на херния, която му се наложила, възрастният доктор станал и си тръгнал на следващия ден. Казва, че това не би било възможно без тези тренировки. Гимнастиката включва упражнения за врата, очите, раменете, гърба, кръста и т.н. Не пропуска и поне 20 клякания.
Д-р Апостолов продължава да чете много и да се запознава с новостите в проучванията относно опазването на доброто здраве. Когато с напредването на възрастта свищовският лекар се сблъскал с високо кръвно налягане, той прочел книга за кислородната вода. И започнал да приема кислородна вода по метода, описан в нея. Първо по една капка преди хранене, докато постепенно се стигне до десет капки. По този начин той стопирал проблема с кръвното без прием на лекарства.
Докторът обяснява, че кислородът е един от най-важните елементи за възпрепятстване на развитието на болестите. Казва, че раковите клетки обичат три неща - киселинна среда, захар и липса на кислород. Киселинната среда се създава от месото и захарите. А плодовете и зеленчуците създават благоприятната алкална среда в организма.
На тези принципи той е установил своя начин на хранене. Месо хапва най-много един-два пъти в седмицата, и то предимно риба и леки меса. Свинското изцяло е изключено от менюто му. Твърди, че с напредването на възрастта човек трябва да намалява количеството храна. Една от основните му тайни за здраве е приготвеният собственоръчно от него ябълков оцет. Домашният еликсир е неотменима част от неговото меню. Задължително го приема всяка сутрин на гладно заедно с чаша топла вода. Домашно приготвеният ябълков оцет е мътен, гъст, а не бистър.
Докторът обяснява, че ако е бистър, в него липсват много от ценните вещества, съдържащи се в ябълките. Освен това глътва преди него на гладно и лъжица зехтин. Следва задължителната гимнастика, след която организмът е тонизиран и зареден за деня. Закуската му е лека – плод или овесени ядки, кисело мляко… За обяд и вечеря набляга на салати, които си приготвя сам, разбира се, подправени с незаменимия ябълков оцет и зехтин.