За 13-та поредна година хора от цялата страна се събират за празника на горнооряховския суджук. Деликатесът е първият български продукт, който през 2011 година получи защитено географско указание пред Европейската комисия. Този етикет е поддържан и досега от само три фирми, които произвеждат суджука. Условието да се произвежда горнооряховски суджук е да се спазва точната рецепта – говеждо месо, сол и подправки. Задължително е и производството да е ситуирано в град Горна Оряховица.
„Той се приготвя изключително и само от най-добро и най-подбрано месо. И затова трябва да се работи само с качествена суровина. При този продукт няма, абсолютно никакъв компромис”, обясни Румяна Добрева – производител на горнооряховски суджук.
„Горнооряховчани, няма да го крием, са били бохеми, чревоугодници, обичали са да излизат на чист въздух, с хубава компания, жива музика и с качествени ястия и питиета. Начело, разбира се е горнооряховския суджук”, разказва Пламен Мадемов – директор на Исторически музей в Горна Оряховица.