Заподозреният за палежа на Българския културен дом “Иван Михайлов” в Битоля Ламбе Алабаковски вече има повдигнато обвинение. Мъжът вчера беше задържан и ще остане в ареста осем дни, а постъпката му раздели за пореден път българи и северномакедонци.

Докато в България деянието се осъжда остро, в Битоля днес се проведе протест в защита на 34-годишния певец, който призна, че е извършил престъплението. Събитието бе насрочено за 18 часа.

Опозиционната партия “Левица” настоя за отхвърляне на повдигнатото обвинение и е сред организаторите на организира протестта в защита на Ламбе Алабаковски.

Подкрепата за мъжа е вид "социална съпротива", а самият Ламбе е един вид неговият символ като борец срещу многобройните несправедливости, които са нанасяни на македонския народ през всичките тези години, обяснява македонското издание „Вистина.МК“.

В мрежата, както и в някои медии в Северна Македония се разпространява и постер за гражданското недоволство.

Но мотото, което може да видим на него -"фашизмът трябва да падне", буди почуда, която остава дори и след справка в учебниците по история.

Ламбе Алабаковски подпалил българския център и... отишъл да пее на Фолкфест

Според  Драган Георгиев, който е адвокат на мъжа, дядото на Алабамовскибил убит от българи. Това Георгиев заяви пред македонската телевизия Алфа.

Адвокатът на Ламбе не оправдавал постъпката на клиента си. Иска обаче да се вземе предвид цялата ситуация в  Македония заради преговорите и блокирането от страна на България, както и "фактът, че член на неговото семейство бил убит точно от българи", каза адвокатът.

"Неговият дядо е застрелян от българите, а той се връща в Македония и се открива културен клуб на един от най-големите злосторници за македонския народ, който допреди да почине в Рим не го признава македонския народ. Не го оправдавам, нито той самият се оправдава за това, което е направил, но това е било негов знак на протест", допълва адвокатът.

Смята, че не е имало нужда от арест за Ламбе, защото той е признал вината си, имал планове да се върне на музикалната сцена в Македония и не е искал да бяга.

Защитникът се съмнява в негласно политическо задкулисие при определяне на мярката за неотклонение, заради спора с България.