Два мащабни протеста ще блокират сръбската столица Белград. Едновременно са обявени нов протест "Сърбия срещу насилието", и блокада на най-големия мост над река Сава от екоактивисти. 

Ученикът, убил 9 души в Сърбия, имал план кои деца да ликвидира! ВИДЕО

За 17-ти път хиляди сърби ще излязат на шествие "Сърбия срещу насилието". Протестите избухнаха след серия кръвопролитни инциденти в страната през май. Припомняме, че при един от тях 14-годишен тийнейджър застреля 9 свои съученици и един охранител в основното училище "Владислав Рибникар".

Втори ден на траур: Погребват загиналите ученици в Сърбия

Протестът ще премине пеша от сръбския парламент по улиците до централата на обществената телевизия на Сърбия. Сред исканията на протеста са закриване на националната честота на телевизиите Pink и Happy и спиране на таблоидите, насърчаващи езика на омразата и насилието.

Настоява се за смяната на министъра на вътрешните работи Братислава Гашич и директора на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин, както и ръководството на RTS и Съвета на регулиране на медиите.

Още в 14 часа ще започне блокадата на най-големия мост над река Сава от екоорганизации, които недоволстват срещу Закона за устройство на територията. Екоактивистите ще останат на моста "Газела" до 10 вечерта и преминаването през съоръжението, което е част от интернационалния път Е-75, ще бъде невъзможно.